Zupa z pieczonych buraków i ziemniaków

    (53)
    2 godz. 10 min

    Zupa krem, która ma piękny kolor i głęboki smak pieczonych warzyw. Taka zupa buraczkowa posmakuje nawet dzieciom.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
    • 275 g buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • oliwa z oliwek
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 350 ml mleka pełnotłustego
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Ziemniaki i buraki włożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1 łyżką oliwy, oprószyć solą i pieprzem.
    2. Piec przez godzinę, aż będą miękkie. Odstawić aby ostygły.
    3. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać seler, cebulę i czosnek. Smażyć, często mieszając, aż cebula będzie miękka (ok. 5 minut).
    4. Dodać upieczone warzywa, bulion, tymianek i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 45 minut, aż seler będzie bardzo miękki.
    5. Zdjąć z ognia i wyjąć liść laurowy. Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera. Dodać mleko i sok cytrynowy. Wymieszać i podawać.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (53)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)