Udka z patelni

    (8)

    Prosty przepis, który nie może się nie udać. Udka z kurczaka, które są najpierw smażone, a później pieczone. Są soczyste i aromatyczne. Możesz użyć swoich ulubionych ziół i zrezygnować z sosu, choć moim zdaniem dodaje kurczakowi smaku.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 4 udka z kurczaka, ze skórą i kością
    • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łodyżka świeżego rozmarynu
    • 1 gałązka świeżego tymianku
    • 2 ząbki czosnku
    • 180 ml białego wina (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4).
    2. Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Hojnie oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
    3. Rozgrzać oliwę w żeliwnej patelni, a gdy będzie gorąca, dodać udka układając je skórą do dołu. Dodać tymianek i rozmaryn. Posypać kurczaka oregano. Dodać czosnek (nieobrane ząbki). Smażyć udka przez 5-10 minut, aż skóra będzie rumiana i chrupiąca.
    4. Odwrócić udka na drugą stronę (skórką do góry) i wstawić patelnię do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut (sprawdzić, czy mięso odchodzi od kości).
    5. Po upieczeniu udek można przygotować sos w patelni: wyjąć z patelni udka i przykryć folią, aby nie ostygły. Z patelni odlać soki, zostawiając tylko 1 łyżkę w patelni wraz z ziołami i czosnkiem. Postawić patelnię na średnim ogniu, dodać wino i zdrapać łopatką wszystkie przypalone kawałeczki z dna. Gotować sos przez 5 minut, aż zgęstnieje i zredukuje się o jakieś 2/3. Polewać sosem udka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (8)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis