Gulasz z dyni z bekonem

    Gulasz z dyni z bekonem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dynia, zielona fasolka i kukurydza świetnie smakują razem w tym prostym i szybkim do przyrządzenia daniu wzorowanym na kuchni Indian amerykańskich. Podawać z bułką lub chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 czerwona cebula, grubo posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 kg dyni, pokrojonej w kostkę
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 6–8 suszonych pomidorów, grubo posiekanych
    • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
    • 4 kawałki bekonu bez skórki
    • 225 g mrożonej kukurydzy
    • 225 g mrożonej fasolki szparagowej
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i dynię, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając.
    2. Dodać pomiodry z puszki i suszone, bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut.
    3. W międzyczasie upiec na grillu bekon na chrupiąco.
    4. Do garnka dodać kukurydzę i fasolkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
    5. Gulasz podawać z plastrami bekonu i posypany pietruszką.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Rada

    Jeśli używamy suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym, możemy użyć tego oleju zamiast oliwy z oliwek.

    …jak przechowywać

    • Jeśli pozostanie nam nieco duszonych warzyw z tej potrawy, możemy z nich przyrządzić pyszną zupę. Dodać wywar, utrzeć w mikserze na gładko lub nieco krócej, by zupa miała lekko grudkowatą konsystencję. Posypać tartym serem i podawać. * • Danie to można przechowywać w zamrażalniku do miesiąca. Przed użyciem rozmrozić, odgrzać i gotować na małym ogniu przez 3 minuty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis