Azjatyckie szaszłyki wołowe

    Azjatyckie szaszłyki wołowe

    11polubień
    2godz.36min.


    Zrobione przez 503 osoby

    Szaszłyki wołowe przyprawione aromatycznym imbirem stanowią zarówno znakomite przystawki, jak też dania główne.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki sosu hoisin
    • 3 łyżki sherry
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka sosu barbecue
    • 2 posiekane cebule dymki
    • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
    • 1 łyżka mielonego świeżego imbiru
    • 700 g łaty wołowej
    • patyczki do szaszłyków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.36min. 

    1. W małej misce wymieszać sos hoisin z sherry, sosem sojowym, sosem barbeque, dymką, czosnkiem i imbirem.
    2. Pokroić mięso w poprzek ścięgien na plastry o grubości ok. 1/2 cm. Umieścić plastry w dużej (3 litrowej) plastikowej zamykanej torebce. Wlać do torebki sos i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce przez 2 godziny lub zostawić na noc.
    3. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wylać marynatę, a mięso nadziać na patyczki.
    4. Posmarować ruszt olejem. Opiekać szaszłyki po 3 minuty z każdej strony lub stosownie do własnych upodobań.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    PasoRobles
    autor:
    1

    Wyśmienita marynata! Następnym razem spróbuję, czy sprawdzi sie też z innym mięsem. - 12 maj 2010

    autor:
    0

    masz rację, marynata palce lizać - 02 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis