Farfalle z pikantnymi kiełbaskami

    W mroźny dzień nic nie rozgrzeje nas lepiej niż to treściwe danie przyrządzane ze składników, które gotuje się błyskawicznie. Najlepiej wybrać do sosu ulubione kiełbaski.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże lub 6 średnich pikantnych kiełbasek wieprzowych (ok. 400 g)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 125 g dużych pieczarek, przekrojonych na pół
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 400 g makaronu farfalle
    • 280 g pieczonej papryki ze słoika, odsączonej i pokrojonej w grube paski
    • ¼ łyżeczki pokruszonych suszonych płatków chili
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokroić każdą kiełbaskę na 5 kawałków. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić kiełbaski i smażyć przez 4 minuty, często mieszając. Dodać cebulę i czosnek, smażyć przez minutę, dodać pieczarki i smażyć przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając, a następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu przez 5–10 minut.
    2. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente.
    3. Do sosu dodać paprykę oraz chili, doprawić pieprzem. Podgrzewać jeszcze przez minutę.
    4. Odcedzić makaron i nałożyć do podgrzanej miski. Skosztować sos i w razie potrzeby dodać więcej soli i pieprzu. Polać sosem makaron i delikatnie wymieszać. Podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis