Farfalle z pikantnymi kiełbaskami

    Farfalle z pikantnymi kiełbaskami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W mroźny dzień nic nie rozgrzeje nas lepiej niż to treściwe danie przyrządzane ze składników, które gotuje się błyskawicznie. Najlepiej wybrać do sosu ulubione kiełbaski.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże lub 6 średnich pikantnych kiełbasek wieprzowych (ok. 400 g)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 125 g dużych pieczarek, przekrojonych na pół
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 400 g makaronu farfalle
    • 280 g pieczonej papryki ze słoika, odsączonej i pokrojonej w grube paski
    • ¼ łyżeczki pokruszonych suszonych płatków chili
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokroić każdą kiełbaskę na 5 kawałków. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić kiełbaski i smażyć przez 4 minuty, często mieszając. Dodać cebulę i czosnek, smażyć przez minutę, dodać pieczarki i smażyć przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając, a następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu przez 5–10 minut.
    2. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente.
    3. Do sosu dodać paprykę oraz chili, doprawić pieprzem. Podgrzewać jeszcze przez minutę.
    4. Odcedzić makaron i nałożyć do podgrzanej miski. Skosztować sos i w razie potrzeby dodać więcej soli i pieprzu. Polać sosem makaron i delikatnie wymieszać. Podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis