Farfalle z brokułami i anchois

    Farfalle z brokułami i anchois

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Brokuły i anchois z makaronem są pyszną kombinacją na szybki obiad - doprawione odrobiną chili daje ognia!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g makaronu farfalle
    • 300 g różyczek brokułów
    • 50 g anchois, odsączonych
    • 2 łyżki chudego mleka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 małe ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 mały pęczek natki pietruszki, posiekany
    • ¼ łyżeczki pokruszonych suszonych płatków chili
    • sól i pieprz do smaku
    • 20 g masła
    • świeżo starty parmezan, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Brokuły podzielić na drobne różyczki. Wrzucić do makaronu na ostatnią minutę gotowania. Odcedzić makaron i brokuły, ale zachować około 100 ml wody.
    2. W czasie gdy makaron się gotuje, namoczyć filety anchois w mleku przez 5 minut, by usunąć z nich nieco soli. Odsączyć i posiekać.
    3. Rozgrzać oliwę w gorącym rondlu, w którym gotowaliśmy makaron. Wrzucić posiekane anchois, czosnek, natkę pietruszki i pokruszone suszone płatki chili. Smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając.
    4. Dodać do rondla makaron, brokuły i zachowaną wodę. Delikatnie wymieszać i doprawić pieprzem. Dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Nałożyć na podgrzane talerze i podawać posypane parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Dodatki

    • Wrzucić łyżkę kaparów lub 50 g posiekanych suszonych pomidorów do rondla wraz z posiekanymi anchois i dodatkami smakowymi w punkcie 3. • Dodać 250 g gotowanych, obranych krewetek do rondla razem z anchois. Smażyć przez 3 minuty, jeśli krewetki są świeże, lub 4 minuty, jeśli mrożone.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis