Fale Dunaju

    Fale Dunaju

    2polubienia
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Z podanej ilości składników możemy przygotować jedno duże ciasto albo dwa okrągłe torty o średnicy 28 cm każdy. Można wtedy jeden z tortów przyrządzić z innymi owocami niż w przepisie, na przykład z morelami lub śliwkami.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 1,2 kg drylowanych świeżych lub mrożonych wiśni
    • 5 jajek
    • 250 g miękkiego masła
    • 200 g cukru,
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • 350 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki rumu
    • masło do nasmarowania blachy
    • Krem maślany
    • 1 torebka (45 g) budyniu waniliowego
    • 500 ml mleka
    • 4 łyżki cukru
    • 200 g miękkiego masła
    • 2–3 łyżki likieru jajecznego
    • Polewa
    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 20 g masła kokosowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić blachę do pieczenia. Opłukać świeże wiśnie i zostawić na cedzaku, żeby odciekły.
    2. Oddzielić żółtka od białek. Masło zmiksować z 150 g cukru, cukrem waniliowym i żółtkami na jasną, puszystą masę. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ubić białka wraz z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z ciastem.
    3. Wyłożyć połowę ciasta na blachę i wygładzić powierzchnię. Dodać do reszty pozostały cukier, kakao i rum. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i znów wygładzić powierzchnię.
    4. Rozłożyć wiśnie równomiernie na całej powierzchni ciasta. Jeśli są mrożone, układać je, nie rozmrażając. Piec ciasto przez 40–50 minut. Po upieczeniu ostudzić, nakryć ściereczką i trzymać przez noc w chłodnym miejscu.
    5. Następnego dnia budyń wymieszać ze 100 ml mleka i 4 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego tę mieszankę. Gotować przez 3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając, a następnie przestudzić, mieszając od czasu do czasu. Gdy się schłodzi, przetrzeć przez sito.
    6. Masło utrzeć na krem. Stopniowo dodając łyżeczką budyń i likier jajeczny, ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Rozsmarować krem maślano-waniliowy na cieście i odstawić je w chłodne miejsce.
    7. Roztopić czekoladę, dodając masło kokosowe, a następnie ostudzić do letniej temperatury, żeby podczas nakładania krem maślano-waniliowy się nie roztopił. Równomiernie rozlać polewę na całej powierzchni ciasta, wyrównać.
    8. Poczekać, aż polewa nieco stwardnieje i grzebieniem do tortów lub szerokim widelcem narysować na niej wzór fal. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, aż polewa całkowicie stwardnieje. Pokroić na kawałki i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Jeśli dwukrotnie podgrzejemy czekoladę, uzyska ona bardzo apetyczny połysk.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis