Estragonowa sałatka z kurczaka

    Estragonowa sałatka z kurczaka

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tahini, pasta z mielonych ziaren sezamowych, ulubiony składnik kuchni bliskowschodniej, jest u nas dostępna w wielu supermarketach. Dzięki jej dodaniu, dressing do tej kolorowej i pożywnej sałatki ma lekko orzechowy smak i jest kremowy. Przekąska ta najlepiej smakuje z ciepłymi, chrupiącymi bułkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 filety z piersi z kurczaka (ok. 300 g)
    • 360 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
    • 1 mały pęczek świeżego estragonu
    • 1 mała cytryna
    • 3 ziarenka czarnego pieprzu
    • 2 łyżki pasty tahini
    • 1 cykoria
    • 140 g młodych liści szpinaku
    • 2 pomarańcze
    • 45 g płatków migdałów, prażonych
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piersi kurczaka ułożyć w płytkim garnku w jednej warstwie i zalać bulionem. Oderwać listki estragonu od łodyg i odłożyć na bok. Delikatnie zmiażdżyć łodygi wałkiem do ciasta, żeby uwolniły się olejki aromatyczne, i wrzucić do garnka. Odciąć niewielki pasek skórki z cytryny obieraczką do warzyw i dodać do garnka razem z ziarenkami pieprzu.
    2. Postawić garnek ze wszystkimi składnikami na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień, aby bulion delikatnie się gotował, przykryć garnek. Gotować 15 minut, aż mięso będzie całkowicie białe.
    3. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i odłożyć na talerz do ostygnięcia. Przecedzić bulion do dzbanka, a łodygi estragonu, skórkę z cytryny i ziarna pieprzu wyrzucić. Odstawić bulion, a ostudzone mięso kurczaka pokroić na grube paski.
    4. Wrzucić pastę tahini do miski i mieszać, dodać stopniowo 4 łyżki bulionu, aby powstał gładki, kremowy dressing. Jeżeli będzie za gęsty, dolać jeszcze 1–2 łyżki bulionu. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z sosem. Posiekać tyle listków estragonu, aby otrzymać całą łyżkę. Wsypać do dressingu razem z solą i pieprzem.
    5. Pokroić cykorię ukośnie w poprzek w plasterki grubości około 1 cm. Ułożyć je w dużej salaterce razem z liśćmi szpinaku.
    6. Obrać pomarańcze, podzielić na cząstki i zdjąć z nich skórkę. Rozrzucić na liściach cykorii i szpinaku, posypać prażonymi migdałami. Ułożyć na wierzchu kawałki kurczaka i polać dressingiem z tahini. Podawać od razu.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ C, E, niacyna, miedź, potas * ✓✓ A, B1, B6, kwas foliowy, wapń, cynk * ✓ B2, selen

    Zalety

    • Kurczak to doskonałe źródło białka i dostarcza wielu witamin z grupy B. Usunięcie skóry znacznie zmniejsza zawartość tłuszczu, ponieważ najwięcej jest go właśnie tuż pod nią. * • Cykoria była wykorzystywana przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian zarówno ze względu na właściwości lecznicze, jak i smakowe. Uważano, że pobudza wydzielanie soków trawiennych i wzmacnia wątrobę.

    Inne propozycje

    • Orientalna sałatka z kurczaka. Piersi kurczaka ugotować w bulionie doprawionym 3 cienkimi plasterkami świeżego imbiru i 3 ziarnkami czarnego pieprzu. Wrzucić do dużej salaterki 150 g porwanych liści kapusty pekińskiej, 100 g porwanej sałaty rzymskiej oraz 50 g rzeżuchy. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry piersi kurczaka, a na nich 3 obrane i pokrojone w plastry owoce kiwi. Wymieszać 2 łyżki pasty tahini, wyciśnięty ząbek czosnku, łyżeczkę świeżego, drobno posiekanego imbiru, sok i skórkę otartą z cytryny, łyżkę jasnego sosu sojowego, dużą szczyptę przyprawy pięć smaków oraz 3–4 łyżki bulionu. Sos powinien być gładki. Polać nim sałatkę, posypać 2 łyżkami ziaren sezamu. Podawać z ciepłymi chlebkami pitta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis