Chude i delikatne indycze eskalopki - cienko rozbite płaty mięsa z piersi - trzeba jedynie lekko obsmażyć. Przyrządzone z pieczarkami i kremowym sosem z madery smakują znakomicie. Można je podawać z ryżem i sałatą.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"
• Tę potrawę można też przyrządzić z eskalopek cielęcych lub polędwicy wieprzowej. * • Zamiast pieczarek można dodać 2 cukinie, pokrojone w plasterki, a zamiast madery - sherry. * • Na specjalne okazje można także użyć mieszaniny różnych grzybów, np. shiitake, boczniaków i całych małych pieczarek.
✓✓✓ miedź * ✓✓ B6, B12, C, niacyna, żelazo * ✓ B2, E, kwas foliowy, potas, cynk
• Mięso indyka zawiera mniej tłuszczu niż kurze. Właściwości odżywcze są podobne, choć indyk dostarcza nieco więcej witaminy B12, niacyny i cynku. * • Na świecie rośnie 2500 gatunków grzybów, część z nich jest jadalna. Grzyby zawierają bardzo mało tłuszczu i są niskokaloryczne - w porcji 100 g grzybów jest tylko 0,5 g tłuszczu, a wartość energetyczna to 13 kcal.