Eskalopki z indyka z pieczarkami i maderą

    Eskalopki z indyka z pieczarkami i maderą

    2polubienia
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Chude i delikatne indycze eskalopki - cienko rozbite płaty mięsa z piersi - trzeba jedynie lekko obsmażyć. Przyrządzone z pieczarkami i kremowym sosem z madery smakują znakomicie. Można je podawać z ryżem i sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 małe filety z piersi indyka, bez skóry
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 25 g masła
    • 1 mała drobno posiekana cebula
    • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 4 łyżki madery
    • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • 1 łyżka posiekanego, świeżego oregano
    • 150 ml bulionu drobiowego
    • 2 łyżki śmietany
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piersi z indyka zawinąć w folię do pakowania żywności i rozbić na płaty o grubości około pół centymetra. Zmieszać mąkę z solą i pieprzem i obtoczyć w niej mięso, strząsając nadmiar.
    2. Rozgrzać olej i masło na dużej patelni. Smażyć filety przez 2-3 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz tak, żeby nie wystygło.
    3. Na patelnię wrzucić cebulę, po 2-3 minutach dodać pieczarki. Smażać jeszcze przez minutę, aż zmiękną.
    4. Wlać maderę, gotować przez 2 minuty, a potem dodać musztardę, oregano i bulion. Eskalopki włożyć z powrotem na patelnię i dusić przez 3-4 minuty na małym ogniu.
    5. Łyżką cedzakową wyjąć mięso i grzyby na ciepłe talerze. Dodać śmietanę do sosu, podgrzać, przyprawić do smaku. Polać mięso sosem, posypać natką pietruszki i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Inne propozycje

    • Tę potrawę można też przyrządzić z eskalopek cielęcych lub polędwicy wieprzowej. * • Zamiast pieczarek można dodać 2 cukinie, pokrojone w plasterki, a zamiast madery - sherry. * • Na specjalne okazje można także użyć mieszaniny różnych grzybów, np. shiitake, boczniaków i całych małych pieczarek.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ miedź * ✓✓ B6, B12, C, niacyna, żelazo * ✓ B2, E, kwas foliowy, potas, cynk

    Zalety

    • Mięso indyka zawiera mniej tłuszczu niż kurze. Właściwości odżywcze są podobne, choć indyk dostarcza nieco więcej witaminy B12, niacyny i cynku. * • Na świecie rośnie 2500 gatunków grzybów, część z nich jest jadalna. Grzyby zawierają bardzo mało tłuszczu i są niskokaloryczne - w porcji 100 g grzybów jest tylko 0,5 g tłuszczu, a wartość energetyczna to 13 kcal.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis