Eskalopki cielęce z ziołami

    Eskalopki cielęce z ziołami

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te lekkie, świetnie nadające się na gorący dzień, cieniutkie i delikatne eskalopki smaży się w ciągu zaledwie 5 minut. Następnie wlewa się na patelnię wino, które wraz z ziołami tworzy wyjątkowo pyszny sos. Najlepsze dodatki do tego dania to młode ziemniaki i szpinak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 900 g młodych ziemniaków, wyszorowanych
    • 4 eskalopki cielęce, rozbite do grubości 5 mm (ok. 140 g każdy)
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 45 g masła
    • 400 g młodego szpinaku
    • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    • 75 ml białego wytrawnego wina
    • 4 łyżki posiekanych ziół, takich jak natka pietruszki, trybuła ogrodowa, szczypiorek i estragon
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • cząstki cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ugotować ziemniaki. Włożyć je do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 15 minut, aż zmiękną.
    2. Wysuszyć eskalopki papierowymi ręcznikami. Wymieszać mąkę z odrobiną soli oraz pieprzu i obtoczyć w niej równomiernie mięso. Strząsnąć nadmiar mąki.
    3. Rozgrzać na średnim ogniu połowę oliwy na dużej, teflonowej patelni. Dodać połowę masła. Kiedy zacznie się pienić, wrzucić eskalopki. Smażyć po 2–3 minuty z każdej strony, aż do momentu, kiedy po nakłuciu widelcem zacznie z nich wypływać przezroczysty (nie różowy) sok. W razie potrzeby usmażyć w dwóch porcjach. Przełożyć mięso łyżką cedzakową na podgrzany półmisek i ustawić w ciepłym miejscu.
    4. Wrzucić ziemniaki do cedzaka, by je odlać. Wlać do gorącego rondla po ziemniakach pozostałą łyżkę oliwy i ustawić go na małym ogniu. Wrzucić z powrotem ziemniaki i lekko potrząsnąć rondlem, by pokryły się oliwą. Podzielić szpinak na 4 porcje i wrzucać po kolei do garnka. Delikatnie potrząsać i mieszać, żeby pokurczył się pod wpływem gorących ziemniaków. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać. Przykryć, ustawić w cieple i zająć się przygotowaniem sosu.
    5. Ponownie rozgrzać patelnię i wlać na nią wino. Zwiększyć ogień, a kiedy wino zawrze, mieszać energicznie, zeskrobując z dna to, co przywarło. Gotować minutę, aż sos częściowo odparuje i uzyska konsystencję syropu, lekko doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć patelnię z ognia i dodać resztę masła. Mieszać, aż się roztopi.
    6. Posypać mięso siekanymi ziołami i skropić sosem z wina. Posypać skórką z cytryny ziemniaki ze szpinakiem. Podawać z warzywami ułożonymi obok eskalopków i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

    Inne propozycje

    • W ten sam sposób można usmażyć cienko rozbite eskalopki z chudej wieprzowiny lub indyka. Należy wyjąć je z patelni i ustawić w cieple. Wrzucić na patelnię 2 zielone papryki pokrojone w cienkie plasterki oraz 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki. Smażyć na dużym ogniu minutę, cały czas mieszając, dodać wyciśnięty ząbek czosnku i białe wino. Dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polać sosem eskalopki (nie dodawać siekanych ziół) i podawać z gotowanymi młodymi ziemniakami w mundurkach. * • Zamiast szpinaku użyć 250 g okry pokrojonej w plasterki. Ugotować i odlać ziemniaki. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić okrę, dodać sok z cytryny i smażyć 4 minuty, często mieszając. Wrzucić ziemniaki, doprawić solą i pieprzem i wymieszać delikatnie trzymając rondel na maleńkim ogniu. Posypać skórką otartą z cytryny.

    Zalety

    • Danie to jest wyjątkowo bogate w witaminy z grupy B. Cielęcina i młode ziemniaki zawierają witaminę B6, a cielęcina dodatkowo witaminy B3 i B12 oraz bardzo dużo kwasu foliowego, którego jest też mnóstwo w szpinaku i młodych ziemniakach. * • Młode ziemniaki w łupinach oraz sok z cytryny, to dobre źródło witaminy C, która łagodzi objawy przeziębienia.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓✓ B2, wapń, żelazo, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis