Empanadas z mielonym indykiem

    Empanadas z mielonym indykiem

    2polubienia
    2godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Empanadas to południowoamerykańskie pierożki, zazwyczaj smażone lub pieczone z przeróżnymi nadzieniami. Słowo empanada znaczy dosłownie: zawinięty w chleb. Potrawa powstała zapewne w ten sposób, że w płaski chlebek, który służył jako talerz, zawijano resztki jedzenia. W Argentynie pełno jest barów, w których podaje się wyłącznie empanadas.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • Nadzienie
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 świeża papryczka chili
    • 1 duża marchewka
    • 30 g obranych migdałów
    • 300 g ugotowanych ziemniaków
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 250 g mielonego mięsa indyczego
    • po 1/2 łyżeczki mielonych: cynamonu, kolendry i kminu rzymskiego
    • 4 łyżki białego wina
    • 45 g rodzynek
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 5 gałązek świeżej kolendry
    • sól i pieprz do smaku
    • Ciasto
    • 1 opakowanie (250 g) ciasta do pizzy
    • mąka do posypania blatu
    • 1 jajko do posmarowania
    • mielona papryka do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Rozgnieść czosnek w prasce, pokroić cebulę w drobną kostkę. Przekroić papryczkę chili wzdłuż na pół, oczyścić, umyć i bardzo drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce. Posiekać migdały i uprażyć na patelni. Pokroić ziemniaki w 1 cm kostkę.
    2. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę, czosnek i chili, smażyć przez 2 minuty, często mieszając. Dodać mielone mięso i smażyć przez 4–5 minut, mieszając. Dodać przyprawy i smażyć jeszcze przez chwilę. Zalać winem i dusić przez 2 minuty.
    3. Na patelnię dodać ziemniaki, marchewkę, rodzynki, migdały oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Posiekać kolendrę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić.
    4. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Cienko posypać blat kuchenny mąką i rozwałkować ciasto. Podzielić je na 5 równych kawałków i każdy rozwałkować na okrągły placek o średnicy 20 cm.
    5. Nałożyć nadzienie na środek każdego placka. Rozbełtać jajko i posmarować nim brzegi placków. Złożyć placki na pół (jak pierogi). Brzegi skleić i cienko zawinąć.
    6. Przygotowane empanadas ułożyć na blasze. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20–30 minut do wyrośnięcia. Posmarować pierożki z wierzchu resztą jajka i posypać mieloną papryką. Piec przez 10 minut w nagrzanym do 220°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez około 15 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli.

    Dobra rada

    Dobrym dodatkiem do empanadas jest zimny ostry sos pomidorowy. Zawartość małej puszki krojonych pomidorów zmieszać z papryczką chili pokrojoną w drobną kostkę, posiekanym ząbkiem czosnku i odrobiną kminu rzymskiego, pieprzu oraz soli. Doprawić do smaku octem z białego wina i oliwą z oliwek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis