Eggah z cieciorką i warzywami

    Eggah z cieciorką i warzywami

    18polubień
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Tego popularnego na Bliskim Wschodzie grubego omletu, który przypomina placek, nie zwija się ani nie składa. Jest w nim mnóstwo cieciorki i różnych warzyw, a smakuje wybornie i na gorąco, i na zimno. Polecamy go, wraz z sałatką pomidorową z czerwoną cebulą, na piknik.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 250 g młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych w kostkę o boku 1 cm
    • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 mały bakłażan (ok. 200 g), pokrojony w małą kostkę
    • 410 g cieciorki z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 6 jajek
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać łyżkę oliwy na średnim ogniu na teflonowej patelni o średnicy 20 cm i żaroodpornej rączce. Wrzucić cebulę i smażyć 2–3 minuty, aż zacznie mięknąć. Dodać czosnek, kmin rzymski, mieloną kolendrę i pieprz kajeński. Smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając.
    2. Wlać na patelnię jeszcze łyżkę oliwy. Wrzucić ziemniaki, czerwoną paprykę i bakłażan. Smażyć 5 minut, często mieszając, aż warzywa się lekko przyrumienią.
    3. Wlać 5 łyżek wody, przykryć i dusić 5 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować, aż nadmiar płynu wyparuje. Dodać cieciorkę i wymieszać.
    4. Lekko roztrzepać jajka w dużej misce. Wrzucić posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać warzywa z patelni i wymieszać.
    5. Nagrzać mocno opiekacz. Rozgrzać na patelni pozostałą łyżkę oliwy na średnim ogniu. Wlać jajka z warzywami, rozprowadzając warzywa równomiernie po całej patelni. Smażyć eggah 3–4 minuty, potrząsając patelnią od czasu do czasu, aż zetnie się lekko, a na wierzchu pozostanie nieco surowy.
    6. Wstawić patelnię do opiekacza na około 2 minuty, żeby wierzch potrawy się ściął. Wyjąć z opiekacza i odstawić wraz z patelnią na 2 minuty, a następnie zsunąć z niej na półmisek lub deskę. Eggah podawać na gorąco, pokrojony w cząstki.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12, C * ✓✓ cynk * ✓ B1, B2, B6, E, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, selen

    Inne propozycje

    • Eggah z łososiem i fasolą. Nie dodawać kminu rzymskiego, mielonej kolendry i bakłażana. W punkcie 3 dodać 2 pokrojone w kostkę cukinie i wlać wodę. Cieciorkę zastąpić odsączoną i przepłukaną fasolą (ok. 410 g) z puszki. W punkcie 4 dodać do jajek z fasolą 200 g łososia z puszki, odsączonego i rozdrobnionego, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku, łyżkę posiekanego szczypiorku oraz skórkę drobno otartą z pomarańczy.

    Zalety

    • Młode ziemniaki gotowane w mundurkach mają więcej błonnika niż obrane. Składniki odżywcze znajdujące się tuż pod skórką zostaną też zachowane, jeśli ziemniaki tylko oskrobiemy. * • Cieciorka, podobnie jak wszystkie inne warzywa strączkowe, jest dobrym źródłem błonnika, szczególnie nierozpuszczalnego, który obniża zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 11 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis