Dynia z fasolą jaś po marokańsku

    Dynia z fasolą jaś po marokańsku

    9polubień
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Potrawa ta, doprawiona bliskowschodnimi przyprawami, jest pełna warzyw i innych bogatych w błonnik składników. Przechowana przez noc w lodówce i ponownie podgrzana smakuje jeszcze lepiej, dlatego można ją przyrządzić poprzedniego wieczoru. Najlepiej podawać ją z kuskusem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 ml wrzątku
    • 1 kostka bulionu warzywnego
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • szczypta mielonego kminu rzymskiego
    • 200 g porów, przekrojonych wzdłuż na pół, a następnie w plasterki
    • 225 g pasternaku, pokrojonego w 1 cm kostkę
    • 600 g dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę
    • 400 g zielonej lub żółtej cukinii, pokrojonej w plasterki
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 100 g suszonych moreli, pokrojonych
    • 400 g fasoli jaś z puszki, osączonej
    • szczypta chili (według uznania)
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • 30 g orzeszków piniowych
    • siekana natka pietruszki lub kolendra

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wlać wrzątek do żaroodpornego naczynia. Dodać kostkę bulionu, kurkumę, mieloną kolendrę oraz kmin rzymski, wymieszać. Dodać pory i pasternak. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na średni, przykryć i gotować przez 5 minut.
    2. Dodać dynię, cukinię i czerwoną paprykę. Ponownie doprowadzić wywar do wrzenia, dodać morele, fasolę jaś oraz chili i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
    3. Uprażyć orzeszki piniowe na patelni, cały czas mieszając, aż zaczną się przyrumieniać i wydawać charakterystyczny aromat. Przełożyć na deskę do krojenia i grubo posiekać.
    4. Spróbować potrawę i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Nałożyć do 4 głębokich misek. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami piniowymi oraz natką pietruszki lub kolendrą.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Inne propozycje

    • Potrawa ta doskonale smakuje z kuskusem. Wsypać 340 g kaszki kuskus do naczynia żaroodpornego. Dodać sól do smaku i wlać 600 ml wrzątku. Przykryć i odstawić na około 5 minut, aż kuskus wchłonie całą wodę i będzie miękki. Dodać 15 g masła i spulchnić widelcem. * • Do dyni można dodać inne warzywa, na przykład różyczki brokułów zamiast cukinii. Charakterystyczny smak pasternaku również doskonale komponuje się z innymi warzywami. * • Aby danie miało świeży, nieco ostry aromat, należy udekorować je 55 g startych rzodkiewek lub białej rzodkwi.

    Zalety

    • Dynia jest bogata w beta-karoten oraz inne związki karotenowe. Jej opieczone pestki są doskonałą przekąską, dostarczającą organizmowi białka i cynku. * • Suszone morele są doskonałym źródłem beta-karotenu. Dostarczają też dość dużo wapnia. * • Pasternak zawiera potas, kwas foliowy i witaminę B1.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C, żelazo * ✓✓ B1, B6, kwas foliowy * ✓ wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis