Duszone warzywa z morelami

    Duszone warzywa z morelami

    1polubienie
    1dzień1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sok pomarańczowy i suszone morele utworzą sos do duszonych warzyw korzeniowych. Można podawać tę potrawę jako lekkie danie główne dla dwóch lub jako dodatek dla czterech osób.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 100 g suszonych moreli
    • 100 g szalotek
    • 100 g marchewki
    • 100 g brukwi
    • 100 g rzepy
    • 100 g selera
    • 100 g pasternaku
    • 100 g batatów
    • 100 g pieczarek
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 200 ml bulionu warzywnego
    • 200 ml soku z pomarańczy
    • czarny pieprz
    • liście świeżej natki pietruszki, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1dzień moczenie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.20min. 

    1. Włożyć morele do miski i zalać dużą ilością zimnej wody. Zostawić na 8 godzin lub na całą noc.
    2. Nagrzać piekarnik do 180°C. Rozerwać szalotki, żeby podzieliły się na naturalne segmenty. Jeśli szalotki są duże i nie dzielą się na segmenty, przeciąć je wzdłuż na pół. Pokroić marchewki, brukiew i rzepę na kawałki o boku 5 cm, a selera, pasternak i bataty na kawałki o boku 6 cm. Pokroić pieczarki na ćwiartki lub połowy, w zależności od ich wielkości.
    3. Podgrzać olej w dużym naczyniu żaroodpornym i dodać wszystkie warzywa. Wymieszać, żeby lekko pokryły się olejem. Smażyć na dużym ogniu, często mieszając, 5–10 minut lub aż warzywa się przyrumienią.
    4. Odsączyć dokładnie morele i pokroić na ćwiartki.
    5. Wlać bulion warzywny oraz sok z pomarańczy do naczynia i zagotować. Dodać morele, przyprawić pieprzem. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika i piec 45–60 minut, lub aż warzywa będą miękkie, a płyn stanie się gęstym sosem. Ozdobić natką pietruszki i podawać ze świeżym chrupiącym chlebem.

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić pikantniejszą wersję wegetariańskiego dania głównego, wsypać do oleju przed dodaniem warzyw 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i łyżkę garam masala. Wrzucić odsączoną cieciorkę z puszki (ok. 425 g) do naczynia żaroodpornego przed dolaniem bulionu. Cieciorka zwiększy zawartość białka. * • Zamiast szalotki można użyć cebuli, pokrojonej w kliny, a zamiast soku z pomarańczy – pomidorów z puszki. Można też zastąpić bulion warzywny rosołem z kury lub wołowym. * • Zamiast zwykłych suszonych moreli możemy użyć moreli Hunza, które nadadzą potrawie słodszy smak.

    Zalety

    • Warzywa korzeniowe są dobrym źródłem błonnika. Marchewki zawierają też beta-karoten, który jest przetwarzany przez organizm w witaminę A. Jest ona niezbędna do widzenia w ciemności, jest też przeciwutleniaczem. * • Mieszkańcy Hunzy, regionu w północnym Kaszmirze, są długowieczni. Niektórzy uważają, że to dzięki jedzeniu moreli. Suszone morele zawierają dużo błonnika i żelaza oraz sporo witaminy A.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, C, potas * ✓✓ B6, PP, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo * ✓ B2

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis