Duszone warzywa z morelami

    1 dzień 1 godz. 20 min

    Sok pomarańczowy i suszone morele utworzą sos do duszonych warzyw korzeniowych. Można podawać tę potrawę jako lekkie danie główne dla dwóch lub jako dodatek dla czterech osób.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 100 g suszonych moreli
    • 100 g szalotek
    • 100 g marchewki
    • 100 g brukwi
    • 100 g rzepy
    • 100 g selera
    • 100 g pasternaku
    • 100 g batatów
    • 100 g pieczarek
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 200 ml bulionu warzywnego
    • 200 ml soku z pomarańczy
    • czarny pieprz
    • liście świeżej natki pietruszki, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1dzień moczenie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.20min. 

    1. Włożyć morele do miski i zalać dużą ilością zimnej wody. Zostawić na 8 godzin lub na całą noc.
    2. Nagrzać piekarnik do 180°C. Rozerwać szalotki, żeby podzieliły się na naturalne segmenty. Jeśli szalotki są duże i nie dzielą się na segmenty, przeciąć je wzdłuż na pół. Pokroić marchewki, brukiew i rzepę na kawałki o boku 5 cm, a selera, pasternak i bataty na kawałki o boku 6 cm. Pokroić pieczarki na ćwiartki lub połowy, w zależności od ich wielkości.
    3. Podgrzać olej w dużym naczyniu żaroodpornym i dodać wszystkie warzywa. Wymieszać, żeby lekko pokryły się olejem. Smażyć na dużym ogniu, często mieszając, 5–10 minut lub aż warzywa się przyrumienią.
    4. Odsączyć dokładnie morele i pokroić na ćwiartki.
    5. Wlać bulion warzywny oraz sok z pomarańczy do naczynia i zagotować. Dodać morele, przyprawić pieprzem. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika i piec 45–60 minut, lub aż warzywa będą miękkie, a płyn stanie się gęstym sosem. Ozdobić natką pietruszki i podawać ze świeżym chrupiącym chlebem.

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić pikantniejszą wersję wegetariańskiego dania głównego, wsypać do oleju przed dodaniem warzyw 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i łyżkę garam masala. Wrzucić odsączoną cieciorkę z puszki (ok. 425 g) do naczynia żaroodpornego przed dolaniem bulionu. Cieciorka zwiększy zawartość białka. * • Zamiast szalotki można użyć cebuli, pokrojonej w kliny, a zamiast soku z pomarańczy – pomidorów z puszki. Można też zastąpić bulion warzywny rosołem z kury lub wołowym. * • Zamiast zwykłych suszonych moreli możemy użyć moreli Hunza, które nadadzą potrawie słodszy smak.

    Zalety

    • Warzywa korzeniowe są dobrym źródłem błonnika. Marchewki zawierają też beta-karoten, który jest przetwarzany przez organizm w witaminę A. Jest ona niezbędna do widzenia w ciemności, jest też przeciwutleniaczem. * • Mieszkańcy Hunzy, regionu w północnym Kaszmirze, są długowieczni. Niektórzy uważają, że to dzięki jedzeniu moreli. Suszone morele zawierają dużo błonnika i żelaza oraz sporo witaminy A.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, C, potas * ✓✓ B6, PP, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo * ✓ B2

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (11)