Duszona wołowina z Nowej Anglii

    Duszona wołowina z Nowej Anglii

    3polubienia
    2godz.55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę tradycyjną amerykańską potrawę jednogarnkową przyrządza się z soczystej wołowiny i kruchych warzyw duszonych w pożywnym smacznym wywarze. Sałatka buraczano-cebulowa zaostrza nieco smak mięsa. Najlepiej podawać z chlebem, który będzie można moczyć w smakowitym sosie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 675 g chudej karkówki wołowej, okrojonej z tłuszczu
    • 3 gałązki świeżego tymianku
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • 1 duży liść laurowy
    • 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • 10 ziaren czarnego pieprzu, lekko zmiażdżonych
    • 250 g pora, pokrojonego w plasterki
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona na kawałki
    • 300 g drobnych, młodych ziemniaków, oskrobanych
    • 12 małych szalotek
    • 300 g młodej, drobnej rzepy
    • 300 g młodej, drobnej marchewki
    • 150 g kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej
    • sól i pieprz
    • drobno posiekana natka pietruszki, do przybrania
    • Sałatka buraczano-cebulowa
    • 340 g ugotowanych buraków, obranych i pokrojonych w drobną kostkę
    • 6 cebulek dymek, drobno posiekanych
    • 3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Wlać około 1,5 l zimnej wody, tak, by w całości pokryła mięso. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, w razie potrzeby zbierając z wierzchu szumowiny.
    2. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień na maleńki. Włożyć tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy, czosnek i ziarna pieprzu do torebki z gazy, zawiązać ją i włożyć do naczynia żaroodpornego razem z porem i selerem naciowym. Gotować w na wpół przykrytym naczyniu 1¾–2 godziny, w razie potrzeby zbierając z wierzchu szumowiny, aż mięso zrobi się bardzo miękkie – sprawdzić, nakłuwając czubkiem ostrego noża.
    3. Przygotować sałatkę. Włożyć do miski buraki, cebulkę dymkę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku i delikatnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki.
    4. Rozgrzać nieco piekarnik. Kiedy mięso będzie gotowe, przełożyć je do brytfanny, używając 2 dużych łyżek. Zalać wywarem tak, żeby całkowicie pokrył mięso, a następnie szczelnie przykryć brytfannę folią aluminiową. Wstawić do piekarnika, żeby nie wystygło.
    5. Wyjąć z naczynia żaroodpornego torebkę z ziołami i wyrzucić. Włożyć do naczynia ziemniaki i szalotkę oraz ½ łyżeczki soli. Zwiększyć ogień i dusić 5 minut. Dodać rzepę i marchewkę. Dusić jeszcze 15 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Przełożyć łyżką cedzakową do brytfanny z mięsem.
    6. Wrzucić kapustę do wywaru w naczyniu żaroodpornym i dusić ją na małym ogniu około 3 minut, aż zmięknie. Wyjąć łyżką cedzakową i dodać do pozostałych warzyw.
    7. Pokroić mięso w plastry w poprzek włókien i rozłożyć je na talerzach do zupy lub talerzach z uniesionymi krawędziami. Ułożyć na wierzchu warzywa i polać wywarem. Posypać natką pietruszki i podawać z sałatką.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Inne propozycje

    • Potrawa ta smakuje równie dobrze, kiedy przyrządza się ją z zielonych warzyw. Wyłuskać 500 g świeżego groszku (lub użyć 250 g mrożonego). Oprawić 250 g główek młodych szparagów. Pokroić 250 g cienkich porów na kawałki długości 5 cm. W punkcie 2 przepisu przecedzić wywar, usunąć torebkę z gazy, pory i seler naciowy. Dodać szparagi do naczynia żaroodpornego i podgrzewać 3 minuty. Dodać groszek i kawałki cienkich porów. Gotować jeszcze 3 minuty, aż warzywa zmiękną. Dodać 250 g listków szpinaku i pozostawić naczynie na ogniu jeszcze 1–2 minuty, aż listki szpinaku się skurczą. Posypać bardzo drobno posiekaną cebulką dymką. Podawać z maleńkimi, młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

    Zalety

    • W dawnych czasach uważało się, że wołowina dobrze wpływa na krew. Miało to zapewne związek z jej ciemnoczerwonym kolorem. Dziś wiemy, że mięso to jest bogate w kwas foliowy odpowiedzialny za zdrowie komórek i chroniący przed anemią. Wołowina zawiera również związki o działaniu przeciwnowotworowym.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, E, niacyna, cynk * ✓✓ żelazo, selen * ✓ wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis