Duszona ryba po malajsku

    Duszona ryba po malajsku

    9polubień
    30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Powoli duszone filety rybne są soczyste. W tym przepisie rybę, odpowiednio przyprawioną i duszoną w mleczku kokosowym, podajemy z makaronem lub ryżem. Aby potrawa była bardziej pikantna, należy pozostawić nasiona w strąku papryczki chili lub użyć maleńkich, bardzo ostrych tajskich papryczek chili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 4 cebulki dymki, posiekane
    • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
    • 2 selery naciowe, pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
    • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • 230 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 120 ml mleczka kokosowego
    • 300 ml wywaru rybnego, z kostki
    • 2 łyżki sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego
    • 220 g pędów bambusa w plasterkach z puszki, osączonych
    • 675 g grubych filetów rybnych bez skóry, np. dorsza, morszczuka lub miruny, pokrojonych w kawałki
    • 16 surowych krewetek tygrysich, obranych
    • sok z 1/2 limonki
    • Do przybrania
    • 2 cebulki dymki, posiekane
    • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulkę dymkę, chili, seler naciowy i czerwoną paprykę. Smażyć, cały czas mieszając, przez 5 minut, aż warzywa zmiękną.
    2. Dodać czosnek, nasiona kopru włoskiego, kolendrę, kmin rzymski i kurkumę. Wymieszać i smażać przez minutę. Dodać pomidory razem z sokiem, mleczko kokosowe, wywar i sos rybny lub sojowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić przez 5 minut.
    3. Dodać pędy bambusa, rybę i krewetki. Ponownie przykryć patelnię i dusić na małym ogniu przez 5–7 minut, aż ryba będzie gotowa, a krewetki zrobią się różowe. Dodać sok z limonki i wymieszać.
    4. Podawać danie posypane posiekaną cebulką dymką i świeżą kolendrą.

    Inne propozycje

    • Zamiast ryby można użyć kurczaka. 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka, przekrojone na pół, przyrumienić na rozgrzanym oleju (po około 4 minuty z każdej strony). Zdjąć z patelni. Dodać warzywa i podsmażyć je jak w punkcie 1. głównego przepisu, potem dodać 150 g pokrojonych w plasterki pieczarek i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Przełożyć kurczaka z powrotem na patelnię, dodać czosnek i przyprawy. Dusić dalej jak w głównym przepisie, używając wywaru z kurczaka i sosu sojowego zamiast wywaru rybnego i sosu rybnego, oraz zastępując pędy bambusa 1 puszką kasztanów wodnych w plasterkach (ok. 200 g), osączonych z zalewy. * • Do tego dania doskonale pasuje ryż basmati z cebulą. Zeszklić 1 małą cebulę na 15 g masła. Dodać 115 g ryżu basmati, wymieszać i zalać 300 ml wrzątku. Gotować pod przykryciem na maleńkim ogniu przez około 10 minut. * • Innym doskonałym dodatkiem jest smażony makaron. 250 g suszonego chińskiego makaronu jajecznego średniej grubości zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. W woku lub na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju sezamowego i dodać starannie odcedzony makaron. Smażyć, cały czas mieszając, przez minutę. Dodać 3 łyżki jasnego sosu sojowego i trochę posiekanej świeżej kolendry.

    Zalety

    • Koper włoski i jego nasiona wspomagają trawienie i łagodzą bóle żołądka. W Indiach prażone nasiona kopru włoskiego żuje się, żeby usunąć nieprzyjemny zapach z ust. * • Badania wykazują, że chili zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, a także zapobiega wrzodom żołądka i dwunastnicy. Pobudza również wydzielanie przez błonę śluzową przewodu pokarmowego śluzu, który chroni przed działaniem substancji drażniących, np. alkoholu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, C * ✓ żelazo, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Trisha
    autor:
    0

    Przepis jest szalenie prosty a potrawa zapowiada się smakowicie. Już nie moge się doczekać Podam z ryżem :D PS. uwielbiam dania z kolendrą - 23 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis