Duszona kaczka z kruchą sałatą na sposób wschodni

    Duszona kaczka z kruchą sałatą na sposób wschodni

    1polubienie
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Piersi kaczki duszone w czerwonym winie z czosnkiem i imbirem oraz z dodatkiem odrobiny porzeczkowej galaretki są znakomite i soczyste. Mięso kroimy w paski i podajemy na kolorowych, surowych warzywach. Ciekawym dodatkiem mogą być ryżowe ciasteczka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 piersi z kaczki, bez kości, w sumie ok. 500 g
    • 120 ml czerwonego wina
    • 1 łyżka galaretki z czerwonych porzeczek
    • 1 łyżeczka konserwowego czosnku w oleju, odsączonego
    • 1 łyżeczka konserwowego korzenia imbiru w oleju, odsączonego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego lub octu sherry
    • 2 pomarańcze
    • 225 g drobno posiekanej czerwonej kapusty
    • 1/4 główki posiekanej kapusty pekińskiej
    • 150 g kiełków fasoli mung
    • 85 g rukwi wodnej
    • 220 g kasztanów wodnych z puszki, odsączonych i pokrojonych w plastry
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Obrać kacze piersi ze skóry i tłuszczu. Włożyć je do żaroodpornego naczynia, zalać winem, dodać galaretkę, czosnek i imbir. Piec w nagrzanym piekarniku 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie.
    2. W tym czasie w dużej misce wymieszać oliwę z octem balsamicznym lub sherry, dodać sól i pieprz do smaku. Pomarańcze dokładnie obrać ze skóry i błon, następnie - trzymając nad naczyniem z oliwą, aby nie marnować soku - podzielić na cząstki. Dodać do naczynia razem z czerwoną i pekińską kapustą, kiełkami, rukwią (kilka gałązek zostawić do przybrania) i kasztanami wodnymi. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki sałatki pokryły się sosem.
    3. Wyjąć kaczkę z piekarnika, wyłożyć na podgrzany talerz. Sos wylać na patelnię i gotować 1-2 minuty, żeby część odparowała. Kaczkę pokroić ukośnie na plastry. Winny sos spod kaczki wlać do sałaty, wymieszać. Układać plastry mięsa na sałacie, przybrać resztą rukwi i podawać.

    Inne propozycje

    • Jeśli jest akurat sezon na świeże porzeczki, można dodać ich trochę do sałaty. * • Można także według tego przepisu przygotować sałatę z sezamem i wieprzowiną. Należy wówczas użyć 450 g polędwicy wieprzowej. Zmieszać 1 łyżkę oleju arachidowego z 2 łyżkami sosu hoisin i łyżeczką przyprawy pięć smaków. Posmarować mięso tą pastą, posypać łyżeczką ziaren sezamowych. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W naczyniu sałatkowym wymieszać 1 główkę porwanej sałaty z 1 pomarańczową papryką, pokrojoną na kawałki, 125 g pokrojonych w plasterki pieczarek, 125 g pokrojonej fasolki szparagowej i pokrojonymi w plasterki kasztanami wodnymi. Dodać po łyżce oliwy i oleju sezamowego. Mięso ułożyć na sałacie. * • Do sałaty można dodać lekko ugotowane kukurydze miniaturowe albo plasterki cukinii. * • Można posypać sałatę mielonymi orzechami nerkowca.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B6, B12, C * ✓✓ B1, B2, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo, potas, cynk * ✓ A, wapń

    Zalety

    • Kapusta zawiera wiele witamin, minerałów i substancji chroniących przed nowotworami. * • Mięso kaczki jest tłustsze niż inne mięsa drobiowe, ale po usunięciu skóry i widocznego tłuszczu jego zawartość znacznie się zmniejsza. Mięso zawiera dużo minerałów, żelaza i cynku, a także witamin z grupy B. * • Sałatka z dużą ilością surowych warzyw zawiera dużo witamin. * • Czerwone wino to bogate źródło flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis