Duszona jagnięcina po irlandzku

    Duszona jagnięcina po irlandzku

    1polubienie
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W wersji tradycyjnej potrawę tę przygotowuje się z twardych, tłustych kawałków baraniny oraz ziemniaków, cebuli i ziół. My przyrządzimy ją z udźca jagnięcego, bo jest chudszy. Stanie się też bardziej kolorowa dzięki dodatkowi marchewki, a jej smak będzie równie wyborny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 chude steki z udźca jagnięcego bez kości, okrojone z tłuszczu, każdy pokrojony na 4 kawałki (łącznie ok. 500 g)
    • 1 kg mącznych ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plastry
    • 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
    • 500 g marchewki, pokrojonej w grube plasterki
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
    • 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
    • 450 ml gorącego wywaru jagnięcego lub warzywnego
    • sól i pieprz
    • posiekany, świeży tymianek lub natka pietruszki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160°C. Ułożyć warstwy mięsa, ziemniaków, cebuli i marchewki w dużym naczyniu żaroodpornym, posypując każdą natką pietruszki, tymiankiem, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Zakończyć warstwą ziemniaków, a następnie polać wywarem.
    2. Szczelnie przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec około 2 godzin, aż mięso i warzywa będą miękkie – sprawdzić, nakłuwając szpikulcem.
    3. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200°C. Zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego i piec jeszcze 20 minut, aż ziemniaki przyrumienią się na wierzchu. Podawać danie na gorąco, posypane tymiankiem i natką pietruszki.

    Inne propozycje

    • Jagnięcinę po irlandzku przyrządza się tradycyjnie z kotletów z plecówki. Można ich użyć w tym przepisie nawet ośmiu. Należy jednak starannie okroić je z tłuszczu. * • Jeśli wolimy, by sos był nieco gęstszy, należy poprószyć kilka pierwszych warstw łyżką kaszy perłowej (w czasie, gdy posypujemy ziołami). * • Marchewkę można zastąpić rzepą. * • Dodać 125 g całych, drobnych pieczarek, układając je między warstwą cebuli a marchewki. * • Aby potrawa ta miała naprawdę irlandzki smak, należy zastąpić połowę wywaru piwem Guinness.

    Zalety

    • Tradycyjną jagnięcinę po irlandzku przygotowuje się bez marchewki, warto jednak ją dodać ze względu na kolor, smak i wartości odżywcze. Marchewka zawiera witaminę A i C oraz potas. * • Ziemniaki są podstawowym źródłem potasu, pierwiastka, który ma kluczowe znaczenie dla gospodarki wodnej organizmu i utrzymania dobrej pracy serca. Zawierają też dużo witaminy C.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓✓ B2, miedź * ✓ wapń, żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis