Doskonałe burgery z indyka

    Doskonałe burgery z indyka

    4polubienia
    25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te burgery, przyrządzone z mielonego mięsa indyczego, są wyjątkowo pyszne, a przy tym chude i doskonale nadają się na szybki obiad. Szczególnie zasmakują dzieciom. Podaje się je w bułkach.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mielonego mięsa z indyka
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
    • 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 4 duże bułki lub ciabatty
    • 2 łyżki majonezu
    • 8 liści sałaty
    • ½ cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
    • 20 pomidorków koktajlowych, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Włożyć mięso do miski, dodać cebulkę dymkę, zioła, gałkę i przecier pomidorowy oraz dużo soli i pieprzu. Starannie wyrobić, mieszając drewnianą łyżką i ubijając jej grzbietem.
    2. Podzielić mięso na 4 porcje. Uformować z każdej kulkę, rozpłaszczyć ją na dość cienki kotlet o średnicy około 10 cm. Odłożyć na talerz.
    3. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć burgery i przycisnąć mięso łopatką. Smażyć przez 4–5 minut, aż się zarumienią. Przewrócić na drugą stronę, przycisnąć łopatką i smażyć przez kolejne 4–5 minut.
    4. W czasie, gdy burgery się smażą, przekroić bułki poziomo na połówki i posmarować spody majonezem. Przykryć każdy 2 listkami sałaty i nałożyć po usmażonym burgerze i trochę cebuli. Przykryć wierzchami i podawać z pomidorkami koktajlowymi.

    Możesz też użyć

    Aby burgery miały łagodniejszy smak i były delikatniejsze, należy użyć mielonej piersi z indyka albo mielonego mięsa z kurczaka.

    Rada

    Bułki można opiec, wkładając je do opiekacza przekrojoną stroną do góry.

    Pulpeciki z indyka

    Przyrządzić pulpeciki z mielonej piersi indyka z dodatkiem 2 łyżek posiekanego świeżego estragonu lub szałwii (lub mieszanki tych ziół) zamiast mieszanki suszonych ziół. Nie dodawać przecieru pomidorowego. Dodać 100 g posiekanej gotowanej szynki, roztrzepane jajko i 4 łyżki płatków owsianych. Wyrobić i uformować kuleczki wielkości małych śliwek. Smażyć na oleju na średnim ogniu, przewracać pulpeciki łyżką i widelcem, żeby nie straciły kształtu. Kiedy się przyrumienią, wrzucić na patelnię 2 puszki pokrojonych pomidorów. Dodać 4 łyżki sherry, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Podawać z ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis