Dorsz z papryką po baskijsku

    Dorsz z papryką po baskijsku

    8polubień
    1godz.


    Zrobione przez 5 osób

    To świetne danie z jednego garnka zachwyca bogactwem kolorów i smaków. Zawdzięcza to papryce, pomidorom i chili. Najlepiej podawać z chlebem wiejskim i kruchymi listkami cykorii.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 duża czerwona i 1 duża zielona papryka, pokrojone w krótkie cienkie paski
    • 2 gałązki świeżego oregano
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 400 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
    • 50 g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
    • 1 łyżeczka cukru
    • duża szczypta chili w proszku
    • 1 łyżka octu winnego
    • 400 g grubego filetu z dorsza, bez skóry
    • 30 g natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać oliwę na dużej głębokiej patelni. Wrzucić cebulę, paprykę, oregano i czosnek. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa nieco zmiękną.
    2. Wrzucić na patelnię pomidory i oliwki. Dodać cukier, chili i ocet. Smażyć na dużym ogniu przez 3 minuty, aż pomidory nieco zmiękną, często mieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Pokroić dorsza na 4 porcje równej wielkości, wrzucić na patelnię i wymieszać z warzywami. Zmniejszyć ogień, by warzywa lekko wrzały. Przykryć kawałkiem folii, podwijając ją wzdłuż ścianek od wewnętrznej strony patelni. Dusić przez 5 minut. Mięso dorsza powinno być jędrne, soczyste i matowe oraz z łatwością się dzielić. Posypać rybę i warzywa natką pietruszki.

    …z czym podawać

    Aby danie było bardziej treściwe, podać z ugotowanym ryżem lub purée ziemniaczanym.

    Możesz też użyć

    • Zamiast dorsza – morszczuka. * • Aby uzyskać nieco inny smak, można doprawiając użyć jedynie odrobiny soli, a tuż przed podaniem posypać rybę i warzywa dobrej jakości solonymi migdałami pokrojonymi na wiórki.

    Dodatki

    Na 3 minuty przed końcem duszenia nałożyć na rybę i warzywa 200 g gotowanych małży, by mocno je odgrzać.

    …zrób to szybciej

    Używając papryki mrożonej lub ze słoja (odsączonej), oszczędzamy czas. Zamiast świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę można użyć 400 g pokrojonych pomidorów z puszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis