Dip z fasoli jaś z warzywami

    Dip z fasoli jaś z warzywami

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto przepis na bardzo pożywną przystawkę. Pastę z fasoli jaś, roztartej z przecierem z suszonych pomidorów, czosnkiem i świeżymi listkami bazylii, podajemy z paluszkami sezamowymi, chlebkiem pitta oraz surowymi warzywami.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 410 g fasoli jaś z puszki, opłukanej i odsączonej
    • 150 g naturalnego jogurtu
    • 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
    • 2 łyżki przecieru z suszonych pomidorów
    • kilka kropli sosu tabasco
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 10 g świeżych listków bazylii
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 200 g młodych marchewek
    • 250 g miniaturowych kolb kukurydzy, zanurzonych we wrzątku przez 1 minutę, a następnie przekrojonych wzdłuż na pół
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
    • 1 żółta papryka, pokrojona w paseczki
    • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki 7,5 cm
    • 4 chlebki pitta
    • 100 g paluszków sezamowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Fasolę jaś, jogurt, czosnek, przecier pomidorowy, sos tabasco i sok z cytryny zmiksować na purée. Jeden listek bazylii pozostawić do dekoracji, a resztę rozetrzeć na gładką masę z puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i udekorować listkami bazylii. Przykryć i pozostawić do schłodzenia, a w tym czasie przygotować warzywa.
    2. Rozgrzać opiekacz. Przygotować warzywa i ułożyć je na dużym półmisku. Opiekać chlebki pitta przez 1-2 minuty, a następnie pokroić je w kliny. Położyć na półmisku obok warzyw, paluszków sezamowych i pasty.

    Inne propozycje

    • Oprócz pasty z fasoli podajmy kremowy, beztłuszczowy jogurt naturalny, w którym będziemy zanurzać warzywa. * • Żeby sporządzić pastę pachnącą szafranem i limonką, zalewamy szczyptę nitek szafranu 1 łyżeczką wrzątku i pozostawiamy na 5 minut. Płyn mieszamy z 200 g twarożku (może być niskotłuszczowy), 3 łyżkami majonezu, 1 łyżeczką soku z limonki, 1/2 zmiażdżonego ząbka czosnku oraz 1/2 łyżeczki grubo zmielonych ziaren czerwonego i czarnego pieprzu. Podajemy z surowymi warzywami i pieczywem.

    Zalety

    • Dodając do pasty jogurt zamiast oliwy lub majonezu, wzbogacamy potrawę w wapń. Ponieważ wapń zawarty jest w beztłuszczowej frakcji mleka, usunięcie tłuszczu nie powoduje straty tego pierwiastka. * • Fasola jaś i surowe warzywa zawierają dużo błonnika, niezbędnego dla prawidłowych czynności układu pokarmowego. * • Z niektórych badań wynika, że jedzenie surowego czosnku zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. * • Warzywa o żywych barwach, takie jak czerwona i żółta papryka, pomidory i kukurydza zawierają duże ilości beta-karotenu, przekształcanego w organizmie w witaminę A, a także witaminę C. Beta-karoten i witamina C to silne przeciwutleniacze, chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, B6, kwas foliowy, miedź, żelazo * ✓ B2, E, niacyna, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis