Dal z soczewicy

    Dal z soczewicy

    3polubienia
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Rozgrzewające przyprawy, mleczko kokosowe o kremowej konsystencji oraz świeże pomidory i cukinie tworzą to klasyczne danie z soczewicy, którego przyrządzenie trwa tylko kilka minut. Podawać z indyjskim chlebkiem i gęstym jogurtem naturalnym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g czerwonej soczewicy, wypłukanej i odsączonej
    • 2 łyżki oleju arachidowego
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 2,5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 2 łyżeczki kurkumy
    • 400 ml chudego mleczka kokosowego
    • 400 ml gorącego wywaru warzywnego (z kostki)
    • 4 pomidory
    • sok z ½ limonki lub 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 cukinie, pokrojone w kostkę o boku 1 cm
    • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wsypać soczewicę do miski i zalać zimną wodą. Odstawić do namoczenia na czas smażenia cebuli. Rozgrzać olej w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek, imbir, kmin rzymski i kurkumę. Smażyć przez minutę, cały czas mieszając.
    2. Odcedzić soczewicę i wrzucić do rondla z cebulą razem z mleczkiem kokosowym, wywarem warzywnym oraz solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć częściowo rondel i gotować przez 5 minut.
    3. W czasie gdy soczewica się gotuje, włożyć pomidory do żaroodpornej miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na minutę, wyjąć łyżką cedzakową i opłukać strumieniem zimnej wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    4. Dodać pomidory do soczewicy wraz z sokiem z limonki lub cytryny. Przykryć rondel i dusić przez 10 minut. Wrzucić cukinię i dusić przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie, a potrawa będzie gęsta i kremowa. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodać listki kolendry i wymieszać.

    Możesz też użyć

    Zamiast soczewicy i cukinii – 2 puszek czerwonej fasoli kidney (po 400 g każda), odsączonej i wypłukanej. Utłuc fasolę z jednej puszki ze 100 g wywaru warzywnego z kostki, a przyprawy dodać wraz z mleczkiem kokosowym. Dodać drugą puszkę fasoli i wymieszać. Dodać 250 g posiekanych listków szpinaku i pomidory. Dusić na małym ogniu bez przykrycia przez 8–10 minut. Podawać dal posypany makiem.

    …przygotuj wcześniej

    Dal można przyrządzić 24 godziny przed podaniem i przechowywać w lodówce. W zamrażalniku da się go przechowywać do 3 miesięcy.

    Soczewica á la bolognese

    Zalać 225 g czerwonej soczewicy w połówkach 500 ml wrzącego wywaru warzywnego. Odstawić do namoczenia. Rozgrzać w dużym rondlu 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić dużą, posiekaną cebulę i smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku i szczyptę cynamonu. Smażyć przez kilka sekund. Dodać soczewicę i wywar oraz puszkę pokrojonych pomidorów z bazylią (400 g). Wymieszać, przykryć rondel częściowo i dusić przez 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub jako farsz do zapiekanki z ziemniaków.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis