Deser tropikalny

    Deser tropikalny

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten deser zawiera kawałki różnych tropikalnych owoców – mango, banana, marakui, papai, limonki i karamboli. Wszystkie są bardzo smaczne, zdrowe i dekoracyjne.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 185 g biszkoptów
    • starta skórka i sok z limonki i pomarańczy
    • 3 łyżki shery lub madery
    • 1 małe dojrzałe mango
    • 2 banany, 1 papaja
    • 3 marakuje, przepołowione
    • 100 ml śmietany kremówki
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 100 g niskotłuszczowego jogutru naturalnego
    • Krem custard
    • 2 żółtka jajek
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki cukru
    • 300 ml mleka 2,0%
    • Do dekoracji
    • 1 łyżka prażonych wiórków kokosowych
    • 2 karambole, w plasterkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Pokruszyć biszkopty na dno dużej szklanej miski. Zmieszać sok z limonki i pomarańczy razem z sherry lub maderą i pokropić ciastka tym płynem. Zmiksować miąższ mango w robocie kuchennym lub przecisnąć przez sitko i wyłożyć na biszkopty. Odstawić.
    2. Przygotować krem. Wbić żółtka jajek do miski, wsypać mąkę kukurydzianą oraz cukier i wymieszać, aby powstała jednolita masa. Wlać do rondla mleko, dodać skórkę limonki i pomarańczy, zagotować. Zalać żółtka jajek mlekiem, cały czas mieszając. Przelać znów do rondla i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem będzie gęsty jak budyń. Zestawić z ognia i odstawić, aż lekko ostygnie.
    3. Pokroić banany i papaje na plasterki. Ułożyć je na biszkoptach. Wyjąć pestki z marakui i posypać nimi owoce. Polać owoce kremem i odstawić, aż całość całkowicie wystygnie.
    4. Ubić śmietanę. Dodać ostrożnie miód oraz jogurt i znów ubijać. Równo rozłożyć masę na powierzchni owoców. Posypać podprażonymi wiórkami kokosowymi i udekorować plasterkami karamboli.

    Inne propozycje

    • Zastąpić papaję 170 g truskawek w plasterkach. Nie używać limonki i dodać skórkę oraz sok z 2 pomarańczy. Nasączyć ciasto sokiem z pomarańczy wymieszanym z likierem pomarańczowym zamiast z sherry. * • Zamiast mango można dodać purée z guawy. Należy zmiksować 170 g posiekanej świeżej guawy z 4–6 łyżeczkami cukru i przepuścić przez sitko. Można też użyć purée z moreli bez dodatku cukru.

    Zalety

    • Banany są źródłem potasu, który jest ważnym minerałem zapobiegającym wysokiemu ciśnieniu krwi. Ten deser zawiera też wiele innych witamin i minerałów, które korzystnie działają na serce, np. witaminę C z cytrusów i papai oraz witaminę A z karamboli. * • Mango to świetne źródło beta-karotenu, który nasz organizm potrafi przerobić na witaminę A. Ta witamina jest niezbędna dla zdrowej skóry i prawidłowego widzenia, szczególnie przy słabym oświetleniu. Beta-karoten jest też uważany za silny przeciwutleniacz, spełniający ważną rolę w zapobieganiu chorobie wieńcowej i nowotworowej.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ A, B12 * ✓ B2, B6, E, PP, miedź, potas, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis