Deser lodowy z bananem i orzechami

    Deser lodowy z bananem i orzechami

    Zapisz do ulubionych
    12min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Banany w gęstym sosie orzechowym podane z lodami to doskonały deser, którego przyrządzenie trwa kilka minut. Ten nieco staroświecki smakołyk wzbogacony jest sokiem pomarańczowym, który przełamuje słodycz sosu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 40 g masła
    • 100 g orzechów włoskich
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • 4 banany, obrane
    • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 8 małych kulek lodów waniliowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 12min. 

    1. Roztopić masło na patelni, najlepiej teflonowej. Wrzucić pokruszone orzechy i smażyć przez minutę na średnim ogniu. Dodać cukier i smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając.
    2. Przesunąć orzechy na bok patelni. Wrzucić banany i smażyć przez 30 sekund. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 30 sekund, delikatnie potrząsając patelnią.
    3. Powoli wlać na patelnię sok z pomarańczy, dodając skórkę – sos zacznie bulgotać i gwałtownie parować, więc należy zrobić to bardzo ostrożnie. Potrząsnąć patelnią i zamieszać orzechy z cukrem. Gotować przez minutę na dużym ogniu, przesuwając nieco banany łyżką i widelcem, by syrop wrzał równomiernie. Powinien on zgęstnieć i zacząć się przypiekać miejscami, tworząc bardzo gęsty sos pokrywający orzechy. Zestawić z ognia.
    4. Przekroić banany w poprzek na pół i ułożyć po 2 na każdym talerzu. Polać sosem orzechowym. Nałożyć po 2 kulki lodów i podawać.

    Lody czekoladowe z sosem gruszkowym

    Obrać 4 dojrzałe gruszki deserowe, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Usmażyć orzechy włoskie jak w głównym przepisie i dodać gruszki zamiast bananów. Nie dodawać skórki i soku z pomarańczy. Wlać 4 łyżki rumu na patelnię i mieszać kilka sekund. Zestawić patelnię z ognia, dodać 4 łyżki śmietanki i wymieszać. Nałożyć na gruszki lody czekoladowe (zamiast waniliowych) i polać sosem. Można użyć gruszek z puszki.

    …rada

    W tym przepisie można użyć dowolnego cukru. Z ciemnego cukru muscovado powstanie ciemny, gęsty sos, natomiast z jasnego brązowego cukru – nieco mniej słodki. Sos ze zwykłego cukru będzie jaśniejszy i lżejszy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis