Deser kawowy

    Deser kawowy

    1polubienie
    3godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kiedy potrzebujemy szybko przyrządzić deser, warto wypróbować ten angielski przysmak z epoki wiktoriańskiej. Ma on konsystencję delikatnego dżemu. Ponieważ bardzo istotne jest, by nie rozgrzać nadmiernie mleka, warto zaopatrzyć się w termometr do mierzenia jego temperatury.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 ml pełnotłustego mleka (niehomogenizowanego)
    • 2 łyżki kawy instant
    • 1 łyżka drobnego cukru
    • 1 łyżeczka płynnej podpuszczki lub 10 kropel podpuszczki wegetariańskiej
    • Z czym podawać
    • 15 g gorzkiej czekolady (70% kakao), startej
    • 2 banany
    • 4 łyżki chudej śmietanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Wlać mleko do rondla. Dodać kawę i cukier. Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż mleko osiągnie temperaturę 36°C, czyli mniej więcej normalną temperaturę ciała – powinno być lekko ciepłe w dotyku.
    2. Przelać ciepłe mleko do miski i zamieszać. Dodać podpuszczkę i zamieszać ponownie. Przelać do 4 pucharków. Pozostawić w ciepłym miejscu na 1–1½ godziny, aż deser zastygnie. Przykryć i wstawić do lodówki na 2–3 godziny.
    3. Przed podaniem posypać tartą czekoladą. Pokroić banany na plasterki. Podawać deser z bananami i śmietanką.

    1 porcja zawiera

    ✓✓ wapń * ✓ A, B2, B6, B12, potas, cynk

    Zalety

    • Dzięki użyciu pełnotłustego mleka deser ma wspaniale kremową konsystencję, ale jednocześnie nie jest tłusty, ponieważ takie mleko zawiera tylko 3,9% tłuszczu. * • Gorzka czekolada jest dobrym źródłem miedzi, która między innymi wspomaga przyswajanie żelaza przez organizm. Dobrze wiedzieć, że gorzka czekolada zawiera też żelazo.

    Inne propozycje

    • Deser waniliowy. Zamiast kawy dodać do mleka łyżeczkę esencji waniliowej – już po przelaniu go do dzbanka, ale przed dodaniem podpuszczki. Podawać z plasterkami mango. * • Łatwy pudding mleczny. Odlać 6 łyżek z 600 ml pełnotłustego mleka i rozrobić w nich 6 łyżek mąki kukurydzianej. Resztę mleka rozgrzać w rondlu o grubym dnie z dodatkiem 100 g drobnego cukru. Mieszać, aż cukier rozpuści się całkowicie. Wlać nieco gorącego mleka do rozrobionej mąki kukurydzianej, a następnie wlać z powrotem do rondla. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż mleko zagotuje się i zacznie gęstnieć. Gotować jeszcze minutę. Zestawić z ognia i dodać 2 łyżeczki esencji waniliowej. Zamieszać, przelać do salaterki, przykryć folią plastikową i odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki co najmniej na 2 godziny. Podawać pudding z plasterkami bananów lub brzoskwiń, ewentualnie z mieszanymi owocami leśnymi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis