Dalekowschodnia sałatka owocowa

    Dalekowschodnia sałatka owocowa

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Jest to sałatka, którą przyrządzimy bez wysiłku. Jej podstawą są owoce z puszki. Owoce liczi mieszamy z korzeniem imbiru i skórką oraz sokiem z limonki, żeby uzyskać orientalny smak. Później dodajemy chrupiące jabłko, pomarańcze i ciemne winogrona.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 425 g liczi w syropie z puszki
    • 3 kawałki kandyzowanego imbiru, pokrojone w paski, plus 2 łyżki syropu ze słoika
    • starta skórka i sok z 1 limonki
    • 2 pomarańcze
    • 200 g ciemnych winogron, przepołowionych i pozbawionych pestek
    • 1 deserowe jabłko o czerwonej skórce, pokrojone na kawałki
    • paski skórki z limonki, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Odsączyć liczi na sitku nad miską. Odlać i wyrzucić połowę syropu. Do reszty wrzucić owoce. Dodać imbir i syrop oraz skórkę i sok z limonki. Wymieszać.
    2. Obrać pomarańcze ze skórki i trzymając je nad miską, aby sok ściekał na sałatkę, ostrożnie oddzielać nożem cząstki od błony. Dodać je do sałatki. Wycisnąć resztki soku z błon do miski.
    3. Dodać winogrona i jabłko, podrzucić owoce kilka razy, żeby wymieszać sałatkę. Nakładać do małych miseczek i podawać udekorowane paskami skórki limonki.

    Inne propozycje

    • Zamiast liczi można użyć puszki zielonych fig w syropie – około 410 g. Odsączyć połowę syropu z puszki, dodać 120 ml herbaty jaśminowej, osłodzonej łyżką cukru, skórkę i sok z limonki oraz cząstki i sok z pomarańczy. Dodać nasiona i sok z 2 dużych owoców marakui, pokrojonego banana i 4 pokrojone śliwki. * • Jeżeli zwykle podajemy sałatkę owocową z bitą śmietaną lub lodami, możemy je zastąpić sorbetem. Sorbet to deser lodowy, który nie zawiera tłuszczu ani żółtek – tylko zamrożony sok owocowy lub purée z owoców. Do tej sałatki polecamy sorbet cytrynowy lub z mango.

    Zalety

    • Ciemne winogrona dostarczają bioflawonoidów i innych przeciwutleniaczy. * • Pomarańcze to świetne źródło witaminy C – duża pomarańcza dostarcza dwukrotność dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dostarczają też kwasu foliowego, który jest jedną z witamin z grupy B, a także substancji wchodzącej w skład rozpuszczalnego błonnika – pektyny.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    JerzyDziadkiewicz
    0

    - - 27 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis