Czakczuka

    Czakczuka

    31polubień
    30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Danie to jest popularne w regionie Morza Śródziemnego. Przyrządza się je z duszonych pomidorów i innych warzyw, z całymi jajkami. Można podać czakczukę jako pożywny lunch dla dwóch osób z focaccią czosnkową i rozmarynem lub też z ciabattą oliwkową, ewentualnie jako przekąskę dla czterech osób.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 mała cebula, grubo posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
    • 1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
    • 400 g dużych, dojrzałych pomidorów, grubo posiekanych
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • ¼ łyżeczki suszonych pokruszonych płatków chili
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • szczypta cukru
    • 4 jajka
    • sól
    • gałązki natki pietruszki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni o grubym dnie. Wrzucić cebulę, czosnek oraz czerwoną i zieloną paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie.
    2. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, pokruszoną papryczkę chili, kmin rzymski, cukier i sól. Przykryć i dusić 5 minut, aż powstanie gęsty, jednolity przecier.
    3. Zrobić grzbietem łyżki cztery zagłębienia w przecierze i wbić do każdego jajko. Przykryć ponownie i dusić na małym ogniu 6–8 minut, aż jajka lekko się zetną.
    4. Podawać natychmiast, prosto z patelni, dekorując każdy talerz gałązką natki pietruszki.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12, C, E, miedź * ✓✓ B1, B2, B6, kwas foliowy, niacyna, żelazo, potas, cynk * ✓ wapń, selen

    Inne propozycje

    • Dodać do pomidorów 55 g czarnych oliwek bez pestek lub posiekanych suszonych pomidorów. * • Zamiast suszonej papryczki chili można użyć łyżeczki sosu harissa. * • Po wbiciu jajek można je wymieszać delikatnie z pomidorami. Powstanie wtedy rodzaj omletu. * • Czakczuka z bakłażanami i pieczarkami. Zastąpić czerwoną i zieloną paprykę bakłażanem pokrojonym w drobną kostkę. W punkcie 2 głównego przepisu zamiast świeżych pomidorów dodać pokrojone pomidory z puszki (ok. 400 g) wraz z sokiem oraz 170 g posiekanych pieczarek. Nie dodawać chili ani kminu rzymskiego. Doprawić łyżeczką nasion kopru włoskiego lub kminku. Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut, a następnie wbić jajka.

    Zalety

    • Jajka są dość dobrym źródłem witaminy A w postaci beta-karotenu, ale nieprawdą jest, że ciemnopomarańczowe żółtka zawierają jej więcej. Żółtka zawdzięczają taką barwę barwnikom występującym w karmie kur. * • Pomidory są bogate w witaminę C, beta-karoten i likopen. Są to przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. * • Naturalna woskowa skórka papryki chroni miąższ przed utlenieniem, a tym samym utratą witaminy C w trakcie przechowywania. Papryka zachowuje tę witaminę nawet kilka tygodni po zebraniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    0

    znam to jako Szakszuke a nie czakszukę...ale fakt-danie pyszne-robię często na śniadanie - 31 mar 2015

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 10 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis