Cytrusowa pobudka

    Cytrusowa pobudka

    8polubień
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Oto orzeźwiający napój ze świeżych cytrusów, lekko posłodzony, z dodatkiem skórki limonki i mięty. Świeżo wyciśnięty sok różni się smakiem i wartością odżywczą od kupnych soków, nawet tych, które producenci określają jako „świeżo wyciśnięte” – ponieważ witamina C zaczyna się rozkładać, gdy tylko owoc lub warzywo zostanie przecięte. Ten napój jest świetny na śniadanie lub lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 soczyste pomarańcze (ok. 500 g)
    • 1 różowy grejpfrut
    • 1 cytryna
    • 1 limonka
    • starta skórka z 1 limonki
    • 1 łyżka cukru
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • Do dekoracji
    • cząstki limonki
    • cząstki cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Przekroić pomarańcze, grejpfruta, cytrynę i limonkę na połówki. Wycisnąć je za pomocą elektrycznej lub ręcznej wyciskarki, najlepiej takiej, która odcedza pestki, ale zostawia miąższ. Można też wycisnąć sok bez wyciskarki. Należy wbić widelec w miąższ kilka razy, a potem wyciskać sok ręką, wbijając widelec od czasu do czasu.
    2. Wlać soki z cytrusów do dzbanka, dodając skórkę limonki, 4 łyżki wody, cukier i posiekaną miętę. Zamieszać i nalać do szklanek. Dodać kilka kostek lodu i, ewentualnie, cząstki cytryny i limonki.

    Inne propozycje

    • Można użyć mandarynek, klementynek i różnych odmian pomarańczy. * • Jeśli rozcieńczymy ten napój gazowaną wodą mineralną, otrzymamy odświeżający drink bezalkoholowy – wymarzony napój na gorące letnie popołudnie. * • W meksykańskiej wersji (zinger) zamiast grejpfruta i limonki dodać dwie dodatkowe cytryny. Należy wycisnąć cytrusy i dodać pokrojony w kostkę miąższ dojrzałego ananasa, 3 kiwi i ½ ogórka. Można podawać napój tak jak gazpacho, z nierozdrobnionymi kawałkami owoców lub zmiksowany elektrycznym ręcznym blenderem, aż się spieni. Posłodzić do smaku (można też podawać bez cukru) i udekorować świeżą miętą.

    Zalety

    • Owoce cytrusowe to jedne z najlepszych źródeł witaminy C. Okazuje się, że witamina ta pomaga nie tylko zwalczać zaziębienia. Badania wykazały m.in. zależność pomiędzy regularnym spożywaniem witaminy C i zachowaniem umysłowej sprawności ludzi starszych. Prawdopodobnie owoce te spowalniają też tempo starzenia. I nie tuczą!

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ B1, kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis