Cynamonowy kurczak ze słodkimi ziemniakami i papryką

    Cynamonowy kurczak ze słodkimi ziemniakami i papryką

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Sok jabłkowy nadaje lekką słodycz sosowi musztardowo-cynamonowemu. Wystarczy pokroić na cząstki słodkie ziemniaki, paprykę oraz cebulę, upiec je razem z kurczakiem i już mamy gotowe danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 200 ml soku jabłkowego
    • 8 filetów z udek kurczaka, bez skóry (ok. 650 g)
    • 4 bataty, pokrojone na duże cząstki (ok. 800 g)
    • 4 cebule, przekrojone na ćwiartki
    • 2 czerwone papryki, przekrojone na ćwiartki
    • 2 żółte papryki, przekrojone na ćwiartki
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Wymieszać musztardę z cynamonem i sokiem jabłkowym w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Wrzucić kawałki kurczaka i obtoczyć je starannie w tym sosie. Odstawić.
    2. Włożyć pokrojone bataty do rondla. Zalać wrzątkiem tak, by tylko je zakrył i gotować przez 5 minut.
    3. Odcedzić bataty i dodać je razem z kurczakiem do cebuli i papryki. Starannie obtoczyć warzywa w sosie musztardowym. Obtoczyć w nim również ponownie kawałki kurczaka i ułożyć je do góry stroną z usuniętą skórą. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą.
    4. Piec przez 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie i rumiane. Sprawdzić kurczaka, nakłuwając go w najgrubszym miejscu czubkiem noża – wypływający sok powinien być przezroczysty, a nie różowy. Podawać.

    Możesz też użyć

    Jeśli chcemy, by potrawa ta miała bardziej owocowy smak, możemy zamiast soku jabłkowego dodać sok z mango, a w połowie czasu pieczenia wrzucić do brytfanny owoc mango, obrany i pokrojony na plasterki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    1

    Bardzo dobre! Podałam z ryżem i wszystkim smakowało. Piekłam dużo dłużej, pod przykryciem. Polecam! - 15 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis