Curry z soczewicy i jajek

    Curry z soczewicy i jajek

    4polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To pożywne, lekko pikantne curry, przyrządzane z gotowej soczewicy puy, jest doskonałą potrawą, jeśli musimy szybko nakarmić głodną rodzinę. Świetnie smakuje z podgrzanym chlebkiem naan oraz tartą marchwią.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 jajek
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 5 cm świeżego imbiru, obranego i startego
    • 2 malinowe lub inne duże pomidory, grubo posiekane
    • 1 łyżka przyprawy garam masala
    • ¼ łyżeczki pokruszonych płatków chili
    • 2 puszki soczewicy puy (po 400 g każda), odsączonej
    • 4 łyżki wywaru warzywnego lub wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół lub pokroić w plasterki.
    2. W dużym garnku rozgrzać oliwę i smażyć cebulę przez 4 minuty. Dodać czosnek i imbir, smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Dodać pomidory i przyprawy, wymieszać, przykryć i dusić przez 5 minut.
    3. Dodać soczewicę i wywar, gotować przez kolejne 5 minut.
    4. Soczewicę przekładać do miseczek, na wierzch ułożyć jajka i podawać.

    zamiennik

    Zamiast pomidorów – 250 g listków młodego szpinaku albo pokrojonych w plasterki pieczarek.

    Curry warzywne z jajkami

    Ugotować jajka na twardo i przygotować warzywa jak w głównym przepisie, jednak w punkcie 3. zastąpić soczewicę różyczkami z ½ kalafiora, bakłażanem pokrojonym w kostkę i 100 g gotowej fasolki szparagowej (przekrojonej na połówki) lub okry. Wlać 100 g wywaru warzywnego lub wody, bądź tyle, by warzywa nie wyschły i nie przywarły do dna rondla. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Nałożyć na półmisek, dodać 4 łyżki greckiego jogurtu naturalnego i jajka. Do tego curry można użyć też paczki mrożonej mieszanki warzyw.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis