Curry z jagnięciną i pikantną soczewicą

    Curry z jagnięciną i pikantną soczewicą

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świeżo mielone przyprawy smakują zupełnie inaczej niż gotowy proszek curry i sprawiają, że potrawa ma cudowny aromat. Najlepiej ją podawać z plackami chapatti, jogurtem i ryżem szafranowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 ziaren czarnego pieprzu
    • 1 łyżka ziaren kminu rzymskiego
    • ziarna z 1 strączka kardamonu
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 5 cm świeżego imbiru, posiekanego
    • 1 czerwona papryczka chili, posiekana
    • 1 kawałek cynamonu
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 450 g jagnięciny – chudego udźca bez kości lub karkówki pokrojonej w kostkę
    • 600 ml gorącego wywaru z jagnięciny
    • 225 g zielonej soczewicy
    • 4 podłużne pomidory, ćwiartki
    • sok z ½ cytryny
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Utłuc w moździerzu lub zemleć w młynku elektrycznym pieprz, kmin rzymski i kardamon. Odstawić.
    2. Rozgrzać olej w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić cebulę i smażyć 5 minut na małym ogniu, aż zmięknie. Dodać czosnek, imbir i chili. Smażyć jeszcze 3 minuty, dodać rozdrobnione przyprawy oraz cynamon i kurkumę. Smażyć na małym ogniu 30 sekund, cały czas mieszając.
    3. Wrzucić mięso i obtoczyć w przyprawach. Smażyć na małym ogniu 4 minuty, aż mięso przyrumieni się ze wszystkich stron. Stopniowo wlać wywar, starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić godzinę na małym ogniu, aż mięso będzie niemal gotowe i miękkie.
    4. Wypłukać i odsączyć soczewicę. Włożyć do rondla i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia 15 minut, a następnie odlać.
    5. Dodać do potrawy soczewicę i pomidory. Dusić 15–20 minut, aż mięso i soczewica zrobią się miękkie. Dodać sok z cytryny i kolendrę, starannie wymieszać, a potem doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco.

    Inne propozycje

    • Można przyrządzić to curry w piekarniku. W punkcie 3 przepisu, po doprowadzeniu do wrzenia, należy przykryć naczynie żaroodporne i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec 1¼ godziny. Dodać soczewicę oraz pomidory i piec jeszcze 20 minut, aż mięso będzie miękkie. * • W sklepach ze zdrową żywnością i w większości delikatesów można kupić najrozmaitsze gatunki soczewicy. Można użyć każdej, ale trzeba sprawdzić, czy trzeba ją wstępnie moczyć. Pozwoli to odpowiednio zaplanować czas przygotowania potrawy. Czerwonej soczewicy w połówkach i zielonego groszku w połówkach nie musimy wstępnie moczyć. * • Jeśli nie mamy świeżych pomidorów, możemy użyć pokrojonych z puszki (ok. 225 g), razem z sokiem.

    Zalety

    • Soczewica jest doskonałym źródłem błonnika i dobrym źródłem żelaza. Zawiera też niewielkie ilości witaminy B1 i B2. Ponadto, średnia porcja dostarcza organizmowi nawet 100% dziennej dawki selenu zalecanej dla dorosłych (w zależności od gleby, na której soczewica była uprawiana).

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacyna, żelazo, selen, cynk * ✓✓ B2, potas * ✓ A, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis