Curry z groszkiem i serem panir

    Curry z groszkiem i serem panir

    4polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Panir to indyjski ser podobny do ricotty, ale bardziej suchy. Do curry z groszkiem dodamy domowej roboty panir. Podane z ryżem będzie posiłkiem doskonale zrównoważonym pod względem odżywczym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Panir
    • 2,3 l pełnotłustego mleka
    • 6 łyżek soku z cytryny
    • Curry z groszku i pomidorów
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 5 cm świeżego imbiru, posiekanego
    • 1 świeża zielona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 łyżka nasion kolendry, pokruszonych
    • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego, pokruszonych
    • 1 łyżeczka kurkumy, sól
    • 1 łyżka przyprawy garam masala
    • 450 g jędrnych pomidorów, w ćwiartkach
    • 340 g mrożonego zielonego groszku
    • 85 g listków szpinaku
    • 15 g listków świeżej kolendry, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Przyrządzić ser. Wlać mleko do dużego rondla i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast zmniejszyć ogień na maleńki i wlać sok z cytryny. Mieszać 1–2 minuty, aż mleko rozdzieli się na twaróg i serwatkę. Zdjąć rondel z ognia.
    2. Wyłożyć duże sito gazą lub czystą ściereczką o gęstym splocie i ustawić nad dużą miską. Wlać mleko. Odstawić na 15 minut, aż ostygnie.
    3. Chwycić za cztery rogi tkaniny i zawinąć ser. Wycisnąć, odstawić jeszcze na 30 minut, by odsączyć serwatkę. Zachować jej 240 ml.
    4. Ułożyć zawinięty w tkaninę ser na desce. Przykryć drugą deską i przycisnąć, by nadać mu podłużny kształt. Ustawić na górnej desce coś ciężkiego (np. puszki) i odstawić w chłodnym miejscu na 3 godziny, żeby ser stwardniał.
    5. Starannie odwinąć ser z tkaniny i pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Rozgrzać łyżkę oleju na dużej, teflonowej patelni i smażyć ser po 1–2 minuty z obu stron, aż się przyrumieni. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.
    6. Przyrządzić curry. Rozgrzać na patelni pozostałe 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie. Dodać imbir i czosnek. Smażyć jeszcze minutę, wrzucić chili, pokruszone nasiona kolendry i kminu rzymskiego oraz kurkumę i garam masalę. Smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając.
    7. Dodać pomidory, serwatkę oraz szczyptę soli. Starannie wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut.
    8. Wrzucić groszek i doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić jeszcze 5 minut. Dodać szpinak i delikatnie wymieszać, żeby nie rozdrobnić zbytnio pomidorów. Dusić 3–4 minuty, aż listki szpinaku skurczą się lekko, a groszek będzie gorący i miękki.
    9. Dodać większość świeżej kolendry i wymieszać. Przełożyć curry na półmisek i posypać serem panir. Ostrożnie nałożyć curry łyżką na ser, żeby go podgrzać, a następnie posypać resztą listków kolendry i podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ B1, B12, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓ B2, B6, miedź, żelazo, potas

    Zalety

    • Ser panir domowego wyrobu jest chudy i pożywny. Dostarcza organizmowi białka, wapnia i wielu potrzebnych witamin, w tym A i D.

    Inne propozycje

    • Użyć mrożonego groszku z miętą. * • Curry z twarożkiem wiejskim i warzywami. To danie podobne w smaku, a szybsze do przyrządzenia. Wrzucić do wrzątku 600 g obranych ziemniaków pokrojonych na duże kawałki i gotować 5 minut. Dodać 400 g różyczek kalafiora i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec wrzucić 200 g pokrojonych na połówki strączków fasolki szparagowej i gotować jeszcze 3–4 minuty, aż warzywa zmiękną. W czasie, gdy się gotują, włożyć 350 g twarożku wiejskiego do sita, żeby go odsączyć. Usmażyć cebulę i przyprawy jak w punkcie 6 głównego przepisu. Wlać 300 ml wywaru warzywnego i dusić 5 minut na małym ogniu. Dodać ziemniaki, kalafior i zieloną fasolkę. Wymieszać, by pokryły się sosem. Doprawić solą. Dodać twarożek, delikatnie wymieszać i starannie rozgrzać. Podawać na gorąco z podgrzanym chlebkiem naan.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis