Crostini z purée fasolowym

    Crostini z purée fasolowym

    4polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oto przekąska wyśmienita na ciepło i na zimno – zapiekane kromki bagietki z kremowym purée z białej fasoli doprawionym czosnkiem i tymiankiem, udekorowane plasterkami pomidora i listkami rukoli.

    Składniki
    ilość sztuk: 22 crostini

    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 400 g fasoli cannellini z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • 2 łyżki créme fraîche
    • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
    • 1 bagietka (ok. 250 g)
    • 3 pomidory śliwkowe, pokrojone w plasterki
    • sól i pieprz
    • rukola lub listki świeżych ziół, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać oliwę na małej patelni, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na słabym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
    2. Włożyć fasolę cannellini do miski i rozgnieść tłuczkiem lub widelcem. Zdjąć z ognia patelnię z cebulą i czosnkiem, dodać rozgniecioną fasolę, créme fraîche i tymianek. Doprawić solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. Pozostawić na ciepłej patelni na czas przygotowywania grzanek.
    3. Mocno rozgrzać opiekacz. Odkroić i usunąć chrupiące piętki bagietki i pokroić ją na 22 kromki grubości około 1,5 cm, a następnie opiec z dwóch stron.
    4. Każdą grzankę grubo posmarować fasolowym purée, udekorować plastrem pomidora i rukolą albo listkami świeżych ziół.

    Inne propozycje

    • Zamiast fasoli cannellini można użyć innych warzyw strączkowych z puszki, takich jak: fasolka flageolet, fasola jaś lub cieciorka. * • Udekorować grzanki grillowanymi plastrami cukinii, delikatnie podgotowanymi pieczarkami albo połówkami pomidorków koktajlowych. * • Zamiast tymianku użyć świeżej bazylii, oregano, szałwii lub natki pietruszki. * • Można wykorzystać inne rodzaje pieczywa, na przykład: ciabattę, chleb pełnoziarnisty lub razowy. * • Crostini z tuńczykiem. Odsączyć i rozdrobnić około 400 g tuńczyka z puszki w sosie własnym. Dodać po 1½ łyżki majonezu i jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i pieprz. Posmarować każdą kromkę pomidorowym reliszem albo sosem chutney (po ½ łyżeczki na kromkę), na to nałożyć pastę z tuńczyka i przybrać gałązkami rzeżuchy albo rukoli.

    Zalety

    • Fasola cannellini, popularna w kuchni włoskiej, należy do tej samej rodziny, co fasola biała i ma podobną mączystą strukturę po ugotowaniu. Fasola jest doskonałym źródłem błonnika, ale może powodować skutki uboczne, takie jak wzdęcia i wiatry. Żeby zminimalizować te dolegliwości – fasolę z puszki należy starannie wypłukać przed użyciem. * • Créme fraiîche to śmietana, która dojrzewa i fermentuje, a w rezultacie nieco gęstnieje i nabiera cierpkiego smaku. Ponieważ jest gęsta, wystarczy dodawać ją do potraw w niewielkich ilościach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis