Croissanty z szynką w miodzie i jabłkiem

    Croissanty z szynką w miodzie i jabłkiem

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Na eleganckie niedzielne śniadanie lub na piknik nadziejmy croissanty słodkim farszem z jabłek i marchewki oraz szynką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże croissanty
    • 1 łyżka majonezu
    • 4 łyżki chudego crème fraîche
    • 1 duża marchewka, grubo starta
    • 1 słodkie jabłko, posiekane
    • 2 cebule dymki, posiekane
    • 25 g rzodkiewki, pokrojonej na plasterki
    • 50 g orzechów pekan
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 duże plastry opiekanej w miodzie szynki, przekrojone na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Przekroić croissanty poziomo nożem o ząbkowanym ostrzu tak, by wierzch każdego wciąż był połączony z jednej strony ze spodem.
    2. Utrzeć w misce majonez z crème fraîche. Dodać marchewkę, jabłko, dymkę, rzodkiewkę i orzechy pekan. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    3. Nałożyć farsz na spody croissantów. Ułożyć na każdym szynkę. Przykryć wierzchem i podawać.

    Możesz też użyć

    • Oto propozycje innych nadzień: • łosoś z puszki wymieszany z odrobiną majonezu oraz plasterki sera cheddar. • Sałata, dojrzałe pomidory i czarne oliwki bez pestek oraz ugotowane na twardo jajko i anchois. • Pierś indyka z sałatą oraz odrobiną majonezu. • Pieczarki usmażone z wyciśniętym czosnkiem, tymiankiem i serem mascarpone.

    …przygotuj wcześniej

    Farsz warzywny można przygotować nawet 4 godziny wcześniej i przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis