Crèeme brulée z rabarbarem

    Crèeme brulée z rabarbarem

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Cierpki kompot z rabarbaru jest kontrastowym dodatkiem do słodkiego kremu. Nie da się tego deseru całkowicie pozbawić tłuszczu, ale dzięki dodaniu owoców staje się on lżejszy. Zmieniamy też proporcje śmietany i żółtek jajek, a mimo wszystko zachowuje on swoją bogatą naturę.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g rabarbaru, posiekanego
    • sok z ½ pomarańczy
    • 75 g cukru
    • 250 ml mleka 2,0%
    • 2 szczypty pręcików szafranu
    • 4 żółtka jajek
    • 1 całe jajko
    • 3 łyżki śmietany kremówki
    • 4 łyżki brązowego cukru demerara

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 160°C.
    2. Wrzucić rabarbar do rondla o grubym dnie, wlać sok pomarańczowy i 3 łyżki białego cukru. Gotować na małym ogniu 5–7 minut, aż owoce będą miękkie i puszczą sok (powinny jednak zachować kształt). Odstawić, żeby ostygły.
    3. Podgrzewać mleko w innym rondlu o grubym dnie, razem z resztą białego cukru i szafranem, aż przy ściankach zaczną się pojawiać bąbelki. Ubić razem żółtka jajek, całe jajko i śmietanę. Powoli wlać gorące słodkie mleko z szafranem do tej mieszaniny i wymieszać.
    4. Rozlać kompot rabarbarowy do 6 małych foremek do sufletów lub na dno płytkiego litrowego naczynia do pieczenia. Nabrać do chochli trochę kremu mlecznego, postawić chochlę na owocach, przechylić i ostrożnie wylać na owoce (jeśli szybko wyleje się sos na owoce, wymieszają się i nie powstaną dwie oddzielne warstwy).
    5. Włożyć małe foremki lub duże naczynie do formy do pieczenia, wlać wrzącą wodę do formy. Piec 25 minut (małe foremki) lub 35 minut (duże naczynie).
    6. Wyjąć formę z piekarnika i odstawić, aż ostygnie. Włożyć desery do lodówki na co najmniej godzinę lub aż będą bardzo zimne.
    7. Nagrzać mocno grill kuchenny. Posypać kremiki cukrem demerara (2 łyżeczki na porcję) i wyrównać. Grillować blisko źródła ciepła, aż cukier się stopi i pojawią bąbelki. Nie przypalić. Odstawić do ostudzenia na kilka minut, aż cukier utworzy skorupkę. Podawać.

    Inne propozycje

    • Zastąpić rabarbar agrestem, a sok z pomarańczy 2 łyżkami syropu z czarnego bzu. * • Zamiast rabarbaru użyć dużego jabłka do duszenia, obranego i posiekanego, i 75 g czerwonych porzeczek.

    Zalety

    • Rabarbar składa się w 94% z wody i w porównaniu z innymi owocami zawiera bardzo mało witaminy C. Dostarcza za to witaminy A – tyle samo, ile brzoskwinie. Ta witamina jest istotna dla zdrowia skóry i dobrego funkcjonowania wzroku. * • Jajka dostarczają białka, a także zawierają użyteczne ilości witamin A, B2, B12, E i PP.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ A, B12 * ✓ B2, E, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis