Cranachan malinowy

    Cranachan malinowy

    11polubień
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten tradycyjny szkocki deser jest łatwy do przyrządzenia. To pożywna kombinacja śmietanki, serka, owsianki i świeżych owoców, doskonałe zakończenie wystawnego posiłku. Whisky nadaje mu aromat przywodzący na myśl Szkocję.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 łyżek płatków owsianych
    • 150 ml śmietany kremówki
    • 150 g serka naturalnego
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 2 łyżki whisky
    • 400 g malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Mocno rozgrzać opiekacz. Ułożyć na ruszcie brytfanny kawałek folii aluminiowej i wysypać na nią płatki owsiane. Opiekać około 3 minut, mieszając raz lub dwa razy, aż płatki się przyrumienią. Odstawić na około 15 minut do ostygnięcia.
    2. Ubić kremówkę i starannie wymieszać z serkiem naturalnym. Dodać miód i whisky, wymieszać, a następnie połączyć z 4 łyżkami uprażonych płatków owsianych.
    3. Zachować kilka malin do przybrania deseru, pozostałe ułożyć wraz z kremem warstwami w 4 pucharkach, zaczynając od warstwy malin, a kończąc na warstwie kremu.
    4. Udekorować pucharki łyżką uprażonych płatków owsianych i resztą malin. Podawać cranachan natychmiast lub przed podaniem wstawić do lodówki, jednak na nie dłużej niż 1 godzinę.

    1 porcja zawiera

    ✓✓ A, C * ✓ B1, B2, B12, E, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, cynk

    Inne propozycje

    • Maliny można zastąpić innymi, świeżymi owocami, na przykład mieszanką owoców leśnych, plasterkami brzoskwiń lub nektarynek, albo malinami wymieszanymi z brzoskwiniami. * • Zamiast whisky można użyć brandy, ewentualnie soku pomarańczowego lub jabłkowego. * • Deser bezowy z kiwi. Ubić 150 ml kremówki. Lekko utłuc 150 serka wiejskiego, wymieszać z bitą śmietaną, łyżką jasnego, miękkiego brązowego cukru, skórką drobno otartą z małej pomarańczy lub limonki oraz 45 g drobno pokruszonych bezów. Ułożyć w warstwach w 4 pucharkach wraz z 4 kiwi pokrojonymi w cienkie plasterki. Udekorować 15 g uprażonych migdałów w płatkach.

    Zalety

    • Tego typu deser przyrządza się zazwyczaj z bardzo tłustej śmietany zawierającej 48% tłuszczu. Kremówka zawiera nieco mniej tłuszczu i kalorii, a wymieszana z serkiem naturalnym jest jeszcze chudsza. * • Od zamierzchłych czasów miód używany jest jako pokarm oraz środek słodzący i konserwujący. Ze względu na zawartość fruktozy miód jest słodszy niż cukier, ponieważ jednak składa się w dużej mierze z wody, jest mniej kaloryczny niż taka sama ilość cukru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis