Conchiglie z grillowaną papryką i sosem pomidorowym

    Conchiglie z grillowaną papryką i sosem pomidorowym

    2polubienia
    27min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Grillowana papryka ma lekko podwędzany smak i łatwo zdjąć z niej skórkę. Nadaje wspaniały aromat sosowi przyrządzonemu z pokrojonych w kostkę pomidorów i oliwek kalamata. To danie najlepiej podawać, wraz z sałatą, na lekki lunch lub kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 zielone papryki
    • 450 g dojrzałych pomidorów, bez skórki
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 łyżka czerwonego octu winnego
    • 1 łyżeczka suszonych, pokruszonych płatków chili
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 10 oliwek kalamata lub innych czarnych oliwek, wydrylowanych i przekrojonych na połówki
    • 3 łyżki świeżej bazylii, drobno posiekanej
    • 3 łyżki rukoli, drobno posiekanej
    • 400 g makaronu conchiglie (muszelki) lub penne (krótkie rurki)
    • sól i pieprz
    • listki rukoli, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Opiekać zieloną paprykę, przewracając od czasu do czasu, aż skórka zacznie się marszczyć i będzie miejscami zwęglona. Przełożyć do plastikowej torebki i odłożyć, aż papryka ostygnie na tyle, żeby można ją było wziąć w ręce, a skórka zacznie się oddzielać od miąższu.
    2. Obrać papryki ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Podobnie pokroić pomidory i wymieszać z papryką. Dodać czosnek, ocet winny i pokruszone płatki chili, oliwę z oliwek, oliwki, bazylię i rukolę. Starannie wymieszać i odstawić.
    3. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Odlać i wymieszać z sosem paprykowo-pomidorowym. Przybrać listkami rukoli i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓ ✓✓ C * ✓ ✓ E, niacyna, miedź, selen * ✓ A, B1, B6, kwas foliowy, żelazo, potas

    Zalety

    • Zielona papryka jest źródłem witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy. Nawet grillowana zawiera jej dość dużo. Papryka jest też źródłem witaminy A (wytwarzanej przez organizm z beta-karotenu). * • Bazylia działa korzystnie na trawienie i na układ nerwowy. Prawdopodobnie wspomaga też leczenie przeziębień.

    Inne propozycje

    • Do sosu paprykowo-pomidorowego można dodać 400 g odsączonej cieciorki z puszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis