Clafoutis z pomidorkami i pecorino

    Clafoutis z pomidorkami i pecorino

    2polubienia
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To pyszne francuskie danie przyrządzimy ze słodkich pomidorków koktajlowych cherry pieczonych w lekkim, pulchnym cieście doprawionym tartym serem pecorino. Można przygotować jeden duży placek lub kilka małych i podawać na lunch lub na kolację z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami i fasolką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 450 g pomidorków koktajlowych cherry
    • 4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
    • 85 g dojrzałego sera pecorino, grubo startego
    • 6 dużych jajek
    • 45 g mąki
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 300 ml chudego mleka
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Lekko nasmarować oliwą cztery płytkie naczynia żaroodporne o średnicy 12–15 cm każde. Rozdzielić pomiędzy nie pomidorki i ułożyć je równomiernie. Posypać szczypiorkiem i 75 g sera.
    2. Wbić jajka do miski i utrzeć, stopniowo dodając mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Dodać śmietanę, a następnie powoli dodawać mleko i wyrobić luźne ciasto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. Polać pomidorki ciastem, rozdzielając je po równo między cztery naczynia żaroodporne. Posypać resztą sera i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piec 30–35 minut, aż clafoutis zetnie się i będzie puszyste oraz lekko przyrumienione.
    4. Wyjąć clafoutis z piekarnika i odstawić na kilka minut przed podaniem, żeby pomidorki nieco przestygły.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12, wapń * ✓✓ A, B2, C, E, niacyna, cynk * ✓ B1, B6, kwas foliowy, miedź, żelazo, potas, selen

    Inne propozycje

    • Można też upiec jeden duży placek clafoutis w lekko nasmarowanym, okrągłym naczyniu żaroodpornym o średnicy 23 cm i głębokości 5 cm. Piec nieco dłużej, 35–40 minut. * • Szczypiorek zastąpić porwanymi na drobne kawałki listkami świeżej bazylii lub posiekanym, świeżym oregano. * • Clafoutis z serem red leicester i cebulą. Pokroić 250 g czerwonej cebuli pionowo na cienkie cząstki i przyrumienić na łyżce oliwy z oliwek extra virgin przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać łyżkę listków świeżego tymianku. Rozłożyć cebulę na dnie lekko nasmarowanej, okrągłej formy lub naczynia żaroodpornego o średnicy 23 cm i głębokości 5 cm. Zetrzeć grubo 85 g sera red leicester, zachować garstkę, a resztę posypać cebulą. Wyrobić ciasto jak w głównym przepisie i polać nim cebulę. Wymieszać, posypać resztą sera oraz kilkoma posiekanymi gałązkami świeżego tymianku. Piec 35–40 minut, aż clafoutis wyrośnie i się przyrumieni.

    Zalety

    • Pecorino to twardy ser włoski wyrabiany z owczego mleka. Podobnie jak parmezan jest dość tłusty, ale dzięki temu, że ma mocny, wyrazisty smak, wystarczy go użyć bardzo niewiele. * • Pomidory zawierają dużo witaminy C i A oraz likopen, cenny przeciwutleniacz, którzy chroni przed rakiem prostaty, pęcherza moczowego i trzustki. Należy jednak jadać pomidory regularnie żeby mogły działać w taki sposób.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis