Clafoutis wiśniowe z brandy

    Clafoutis wiśniowe z brandy

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Clafoutis to klasyczne francuskie ciasto z owocami. Można je przyrządzić zarówno ze świeżych owoców, jak i tych z puszki, więc jest to deser na każdą porę roku. Jeśli brakuje nam czasu na zakupy, można go przygotować z zapasów, które mamy w spiżarni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 puszki (po 425 g) wiśni w syropie bez pestek
    • 2 łyżki brandy
    • 75 g mąki
    • 55 g brązowego cukru muscovado
    • 250 g chudego mleka
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • cukier puder do posypania (według uznania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Osączyć wiśnie, wyłożyć na papier kuchenny i osuszyć.
    2. Rozłożyć wiśnie równą warstwą w czterech osobnych małych formach do pieczenia o pojemności 300 ml lub innych żaroodpornych naczyniach podobnej wielkości. Pokropić brandy i odstawić.
    3. Przesiać mąkę do miski i dodać cukier. Mleko zmiksować z jajkami i esencją waniliową, a następnie wlać do mąki i wymieszać na gładkie ciasto.
    4. Powoli wlać ciasto na owoce. Piec przez 20 minut, aż clafoutis będą lekko ścięte i przyrumienione. Posypać z wierzchu cukrem pudrem i podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Zamiast czterech osobnych clafoutis można upiec jeden większy placek w okrągłej formie o średnicy 25 cm. Piec przez 20-25 minut. * • Zamiast wiśni w syropie można użyć świeżych wydrylowanych czereśni. * • Można je też zastąpić 4 dojrzałymi, lekko twardymi brzoskwiniami, obranymi ze skórki i pokrojonymi w plastry. Do ciasta zamiast wanilii dodać 1 łyżeczkę mieszanki cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i ziela angielskiego w proporcjach 1-8-4-4, mieszając ją z mąką. Brzoskwinie zawierają dwa razy więcej błonnika, 10 razy więcej witaminy A oraz 30 razy więcej witaminy C niż wiśnie. * • Aby jeszcze bardziej zmniejszyć zawartość tłuszczu w tym deserze, należy użyć mleka odtłuszczonego zamiast chudego. * • Esencję waniliową można zastąpić czarnymi ziarenkami zeskrobanymi z połówki laski wanilii.

    Zalety

    • Wiśnie mają nie tylko wspaniały smak, lecz również dostarczają organizmowi błonnika, witaminy B1, niezbędnej dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego oraz nieco żelaza. * • Mleko odtłuszczone użyte zamiast chudego zawiera tyle samo wapnia. Należy jednak pamiętać, że zmniejszenie ilości tłuszczu pociąga za sobą zmniejszenie ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, więc nie należy podawać takiego mleka dzieciom do 2 lat (a nawet do 5 lat, w zależności od apetytu dziecka i stosowanej diety).

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12 * ✓ A, B1, B2, B6, kwas foliowy, niacyna, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis