Clafoutis czereśniowe

    Clafoutis czereśniowe

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Clafoutis to klasyczny francuski deser, w którym owoce zapieka się w rzadkim cieście. Nadają się do tego zarówno świeże jak i puszkowane owoce, dlatego można go przyrządzać o każdej porze roku. Przepis nie jest trudny, więc polecamy clafoutis jako ciasto dla niespodziewanych gości.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 słoiki czereśni lub wiśni w syropie (po 425 g)
    • 2 łyżeczki brandy
    • 75 g mąki
    • 55 g jasnego cukru muskovado
    • 250 ml mleka 2%
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • cukier puder, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
    2. Rozdzielić czereśnie do 4 małych foremek o pojemności około 300 ml, albo innych foremek żaroodpornych. Pokropić je brandy.
    3. Wsypać mąkę i cukier do miski. W innym naczyniu wymieszać mleko i jajka z esencją waniliową. Dodać płyn do mąki i wymieszać, żeby powstało rzadkie ciasto. Można też wymieszać wszystkie składniki w blenderze.
    4. Ostrożnie wylać ciasto na owoce. Piec 20 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Podawać na gorąco, można posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Można upiec clafoutis w jednym naczyniu, np. w formie do tarty o średnicy 25 cm i piec 20–25 minut. * • Lepiej używać świeżych czereśni z pestkami niż czereśni z puszki. * • Można zastąpić czereśnie 4 dojrzałymi, ale dość twardymi brzoskwiniami. Trzeba obrać je ze skórki i pokroić na plasterki, a brandy zastąpić wódką brzoskwiniową. Dodać do ciasta łyżkę przyprawy piernikowej zamiast esencji waniliowej. Brzoskwinie zawierają dwa razy więcej błonnika, 10 razy więcej witaminy A i 30 razy więcej witaminy C w 100 g niż czereśnie. * • Żeby clafoutis zawierało mniej tłuszczu, użyć odtłuszczonego mleka zamiast półtłustego. * • Zamiast esencji waniliowej można użyć nasionek z laski wanilii.

    Zalety

    • Czereśnie mają świetny smak i zawierają dużo błonnika oraz witaminy B1, niezbędnej dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego, a także niewielkie ilości żelaza. * • Jeśli używa się do ciasta mleka odtłuszczonego zamiast półtłustego, nie zmienia to zawartości wapnia. Trzeba jednak pamiętać, że zawiera ono mniej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego nie jest polecane dla dzieci poniżej 2. roku życia (według niektórych nawet poniżej 5. roku życia) ze względu na duże zapotrzebowanie rosnących organizmów na te witaminy.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12 * ✓ C, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis