Clafoutis to klasyczny francuski deser, w którym owoce zapieka się w rzadkim cieście. Nadają się do tego zarówno świeże jak i puszkowane owoce, dlatego można go przyrządzać o każdej porze roku. Przepis nie jest trudny, więc polecamy clafoutis jako ciasto dla niespodziewanych gości.
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
• Można upiec clafoutis w jednym naczyniu, np. w formie do tarty o średnicy 25 cm i piec 20–25 minut. * • Lepiej używać świeżych czereśni z pestkami niż czereśni z puszki. * • Można zastąpić czereśnie 4 dojrzałymi, ale dość twardymi brzoskwiniami. Trzeba obrać je ze skórki i pokroić na plasterki, a brandy zastąpić wódką brzoskwiniową. Dodać do ciasta łyżkę przyprawy piernikowej zamiast esencji waniliowej. Brzoskwinie zawierają dwa razy więcej błonnika, 10 razy więcej witaminy A i 30 razy więcej witaminy C w 100 g niż czereśnie. * • Żeby clafoutis zawierało mniej tłuszczu, użyć odtłuszczonego mleka zamiast półtłustego. * • Zamiast esencji waniliowej można użyć nasionek z laski wanilii.
• Czereśnie mają świetny smak i zawierają dużo błonnika oraz witaminy B1, niezbędnej dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego, a także niewielkie ilości żelaza. * • Jeśli używa się do ciasta mleka odtłuszczonego zamiast półtłustego, nie zmienia to zawartości wapnia. Trzeba jednak pamiętać, że zawiera ono mniej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego nie jest polecane dla dzieci poniżej 2. roku życia (według niektórych nawet poniżej 5. roku życia) ze względu na duże zapotrzebowanie rosnących organizmów na te witaminy.
✓✓ B12 * ✓ C, wapń