Ciepłe ciasto jabłkowo-jagodowe

    Ciepłe ciasto jabłkowo-jagodowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Najlepiej smakuje jesienią, gdy dojrzeją kwaskowate, kruche jabłka. Ale mieszankę jabłkowo-jagodową można też zastąpić delikatnym kompotem z pigwy.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ciasto (Ø 24 cm)

    • Ciasto
    • 75 g mąki zwykłej
    • 75 g pełnoziarnistej mąki pszennej
    • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
    • szczypta soli
    • 75 g zimnego masła w drobnych kawałkach
    • 30 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • Na wierzch ciasta
    • 500 g kwaskowatych jabłek (np. szara reneta, boskop)
    • 100 g czarnych jagód
    • 50 g brązowego cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • białko z 1 jajka
    • lody waniliowe lub półsztywno ubita śmietana do podawania według smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Włożyć oba gatunki mąki, przyprawę do piernika i sól do dużej miski. Zagnieść rękami masło z mąką, rozcierając składniki tak, żeby powstawały drobne grudki. Dodać cukier puder i wymieszać.
    2. Rozrobić żółtko z łyżką zimnej wody, dodać do ciasta i wyrabiać, aż stanie się miękkie. Jeśli trzeba, dodać nieco wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w przejrzystą folię i odłożyć na co najmniej 30 minut, żeby ostygło.
    3. Nagrzać piekarnik do 190°C. Obrać jabłka i pociąć je na cienkie plasterki. Zmieszać z jagodami. Wymieszać cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Zachować 1 łyżkę tej mieszaniny na później, resztę dodać do owoców i wymieszać.
    4. Rozwałkować ciasto na arkuszu papieru do pieczenia wielkości blachy na cienki, okrągły placek o średnicy 30 cm. Posmarować z wierzchu białkiem i wraz z papierem umieścić na blasze.
    5. Rozłożyć mieszankę owocową na środku ciasta, zostawiając ok. 10 cm wolnego brzegu. Zawinąć brzeg na owoce na całym obwodzie. Posmarować resztą białka i posypać resztą mieszaniny cukru i przypraw zawinięte ciasto.
    6. Piec ciasto 30–35 minut, aż stanie się złotobrązowe, a jabłka będą miękkie. Podawać ciepłe, z lodami waniliowymi lub półsztywno ubitą śmietaną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Kto lubi bardziej chrupiące ciasto, może je rozwałkować na cienkiej warstwie delikatnych płatków owsianych i położyć na papierze do pieczenia stroną z płatkami.

    Ciasto jabłkowo-jeżynowe na gorąco

    Zastąpić jagody jeżynami, owoce wymieszać z cukrem i łyżeczką przyprawy piernikowej. Włożyć je do małej tortownicy (Ø 22 cm). Zwilżyć pędzlem umoczonym w wodzie brzeg formy. Rozwałkować ciasto, nałożyć je na formę i docisnąć do brzegu. Kciukiem i palcem wskazującym uformować brzeg ciasta w falę. Pokrywę z ciasta posmarować białkiem i posypać grubym cukrem oraz kilkoma szczyptami przyprawy piernikowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30–35 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis