Ciemny chleb pszenny

    Ciemny chleb pszenny

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis może nas uratować, gdy w domu zabraknie chleba. Wystarczy raz krótko zagnieść ciasto, pozwolić mu wyrosnąć, upiec – i chleb pszenny jest gotowy. Składniki zazwyczaj są w domu.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka (dł. 30 cm)

    • 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • tłuszcz do nasmarowania formy
    • mąka pszenna do oprószenia
    • 500 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Starannie natrzeć podłużną formę tłuszczem i odstawić. Wsypać mąkę i sól do dużej miski i zamieszać. Dodać drożdże, zrobić wgłębienie na środku. Rozpuścić cukier w 500 ml letniej wody i wlać ją do wgłębienia w mące.
    2. Wymieszać składniki mikserem lub drewnianą łyżką, zaczynając od środka. Powinno powstać lepkie, dość płynne ciasto. Mieszać mocno jeszcze przez 2 minuty, aż ciasto przestanie kleić się do brzegów miski.
    3. Przełożyć ciasto do formy. Nakryć ściereczką nasączoną letnią wodą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    4. Nagrzać piekarnik na 200°C. Cienko oprószyć mąką chleb w formie. Włożyć do piekarnika i piec 30–40 minut, aż chleb będzie złotobrązowy.
    5. Wyjąć chleb z formy i opukać od spodu. Jeśli wydaje pusty odgłos, jest lekki i pulchny – należy uznać, że jest dobrze upieczony. Położyć go na ruszcie w piekarniku i przypiekać, aż boki nieco zbrązowieją i staną się chrupiące.
    6. Ostudzić chleb na drucianej podstawce. Utrzymuje on świeżość do 5 dni.

    Dobra rada

    Z otrzymanej ilości ciasta można też – w odpowiednich formach – zrobić 2 mniejsze chleby. Należy je piec nieco krócej, 30–35 minut.

    Chleb korzenny

    Przyprawić ciasto 2–3 łyżeczkami soli, 1 łyżką mielonej kolendry, 1 łyżeczką mielonego kminku i 1 łyżeczką mielonych ziaren kopru włoskiego. Dodać tylko szczyptę cukru.

    Chleb orkiszowy

    Zamiast mąki pszennej użyć mąki z orkiszu. Chleb stanie się pulchniejszy i będzie miał orzechowy aromat.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis