Ciasto z ziemniaków i cukinii

    Ciasto z ziemniaków i cukinii

    2polubienia
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To nie będzie tarta z warzywnym nadzieniem, warzywa są tu bowiem jednym z głównych składników ciasta. Polecamy danie osobom, które chcą podawać rodzinie więcej warzyw, ale nie mają pomysłu, w jakiej postaci.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma do tarty (Ø 24 cm)

    • 1 biała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 200 g ziemniaków, które nie rozpadają się w czasie gotowania
    • 2 twarde cukinie
    • 1 łyżeczka otartej skórki cytryny
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • po 3 gałązki świeżego majeranku, tymianku i tymianku cytrynowego
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 2 jajka
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki śmietany kremówki
    • 50 g tartego ementalera
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
    • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
    • masło do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Obrać cebulę i czosnek. Pokroić cebulę w drobną kostkę, posiekać czosnek. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni. Zeszklić cebulę, potem wrzucić czosnek i podsmażyć. Zdjąć z ognia i ostudzić.
    2. Umyć, obrać i drobno zetrzeć ziemniaki. Umyć cukinię; obciąć i wyrzucić końcówki, resztę zetrzeć na grubej tarce. Włożyć ziemniaki, cukinię i skórkę cytryny do miski i wymieszać.
    3. Nagrzać piekarnik do 210°C. Nasmarować formę masłem. Opłukać i osuszyć zioła. Oberwać listki z łodyżek i drobno posiekać. Dodać do miski wraz z suszonym oregano.
    4. Dodać do miski jajka, mąkę ziemniaczaną, 1 łyżkę oliwy, śmietanę kremówkę oraz tarty ementaler i wymieszać. Obficie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    5. Całe ciasto włożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Posypać parmezanem i mielonymi orzechami laskowymi. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 minut, żeby zrobiło się złotobrązowe. Podawać na ciepło.

    Dobra rada

    Ciasto będzie pulchniejsze, gdy jajka podzielimy na żółtka i białka. Żółtka dodamy od razu do ciasta, a białka ubijemy ze szczyptą soli na sztywną pianę i wymieszamy ostrożnie z ciastem dużą trzepaczką, tuż przed włożeniem do formy.

    Ciasto z ziemniaków i cukinii z bekonem

    Pokroić na cienkie paseczki 150 g bekonu i obsmażyć na chrupko na łyżce oliwy. Dodać cebulę i czosnek, smażyć, aż się zeszklą. Przygotować ciasto według przepisu, dodać do niego obsmażony bekon z cebulą i czosnkiem. Posolić oszczędnie, gdyż bekon jest już słony. Formę wyłożyć 100 g bekonu pokrojonego w cienkie plasterki i dopiero napełnić ciastem. Upiec tak, jak podano w przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis