Ciasto z dyni na słono

    Ciasto z dyni na słono

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Piecze się je bez spodu z ciasta, dlatego przygotowanie go zajmuje mało czasu. Kto lubi, może do masy dyniowej dodać trochę ziół: natki pietruszki, majeranku, tymianku.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 800 g dyni
    • 125 ml bulionu warzywnego
    • 100 g ziemniaków gotowanych w mundurkach
    • 150 g sera gouda
    • 2 jajka
    • 3 łyżki tartego parmezanu
    • 40 g tartej bułki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka mąki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1–2 łyżeczki soku cytrynowego
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • masło do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Obrać dynię, usunąć pestki i włókniste wnętrze. Pokroić miąższ w dużą kostkę i ugotować do miękkości w bulionie (10–15 minut). Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem.
    2. Obrać ziemniaki i pokroić w kawałki. Ser zetrzeć na grubej tarce. Zmiksować na puree ziemniaki z dwoma gatunkami sera, tartą bułka, oliwą i dynią wraz z wywarem.
    3. Ubić jajka z mąką i wymieszać z purée. Doprawić solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i gałką muszkatołową.
    4. Przełożyć do formy i wygładzić powierzchnię. Piec przez 30–35 minut, aż ciasto stanie się złotobrązowe. Jeśli wierzch ciasta będzie ciemniał zbyt szybko, po upływie połowy czasu pieczenia można je zakryć folią aluminiową.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis