Ciasto wiśniowe ze śmietaną

    Ciasto wiśniowe ze śmietaną

    2polubienia
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Takie letnie ciasta podaje się często z bitą śmietaną. To jednak jest tak soczyste, że nawet największe żarłoki chyba nie będą chciały go jeść z żadnymi dodatkami.

    Składniki
    ilość porcji: 1 tortownica (Ø 24 cm)

    • Ciasto
    • 1 cytryna
    • 200 g mąki
    • 50 g cukru
    • 2 żółtka
    • 1 i 1/2 łyżki rumu
    • 100 g masła
    • masło do nasmarowania formy
    • suszony groch do zapieczenia spodu
    • Na wierzch ciasta
    • 750 g wiśni
    • 50 g cukru
    • 100 g śmietany kremówki
    • 2 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Umyć i wytrzeć do sucha cytrynę. Otrzeć skórkę. Wsypać mąkę do miski i zrobić na środku wgłębienie. Wsypać do niego cukier, wrzucić żółtka, 1/2 łyżeczki otartej skórki cytryny, wlać rum i 1–2 łyżki zimnej wody, a następnie całość wymieszać. Zagnieść ciasto, dodając po trochę masło, aż będzie gładkie. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
    2. Nagrzać piekarnik do 180°C. Natrzeć formę tłuszczem. Wylepić wnętrze ciastem, formując płaski spód i brzegi wysokości 2,5 cm. Nakryć ciasto papierem do pieczenia, nasypać na papier grochu i piec około 15 minut.
    3. Umyć wiśnie, oderwać ogonki i wydrylować. Dusić w rondelku z odrobiną wody i 1 łyżką cukru około 4 minut. Odcedzić i wyłożyć na zapieczony spód ciasta.
    4. Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek. Zmieszać żółtka z resztą cukru i śmietaną. Ubić białka na sztywną pianę, wymieszać z masą żółtkowo-śmietanową i równomiernie rozłożyć na wiśniach. Włożyć całość ponownie do piekarnika i piec około 25 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis