Ciasto rabarbarowe z polewą śmietankową

    Ciasto rabarbarowe z polewą śmietankową

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zamiast śmietanki można także użyć zwykłej kwaśnej śmietany. Polewa zyska jeszcze lepszy smak, gdy przyprawi się ją płaską łyżeczką mielonego imbiru i torebką cukru waniliowego.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 200 g chudego białego sera
    • 8 łyżek oleju
    • 8 łyżek mleka
    • 1 jajko
    • 100 g cukru
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • 400 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • masło do nasmarowania formy
    • Krem
    • 1 torebka (45 g) budyniu waniliowego
    • 500 ml mleka
    • 50 g cukru
    • 1 jajko
    • 1,5 kg rabarbaru
    • Polewa
    • 500 g śmietanki
    • 3 jajka
    • 150 g cukru
    • cukier do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W misce biały ser zmiksować z olejem, mlekiem, jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i solą.
    2. W oddzielnej misce mąkę wymieszać z proszkiem, dwie trzecie mieszaniny przesypać do masy serowej i zagnieść razem. Dodać resztę mąki i całość wyrobić na gładkie ciasto. Nasmarować masłem blachę do pieczenia i wyłożyć do niej równomiernie ciasto.
    3. Przygotować krem. Rozmieszać budyń w proszku z 3 łyżkami mleka. Zagotować w garnku z grubym dnem resztę mleka wraz z cukrem.
    4. Dodać mleko z budyniem do gorącego mleka i zagotować, stale mieszając. Zestawić z ognia natychmiast po zagotowaniu. Jajko ubić na pianę i wymieszać z gorącym budyniem. Schłodzić krem.
    5. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    6. Umyć rabarbar i jeśli to konieczne, obrać łodygi ze skórki. Pokroić w kawałki długości 4 cm. Zmieszać śmietankę do polewy z jajkami.
    7. Wylać krem na ciasto i wyrównać powierzchnię. Rozłożyć kawałki rabarbaru i zalać polewą śmietankową.
    8. Piec ciasto przez około 30 minut. Przed podaniem można posypać grubym cukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Z młodego rabarbaru, sprzedawanego w kwietniu i maju, nie trzeba obierać skórki z łodyg. Późno zbierany rabarbar wymaga obierania, ponieważ zewnętrzne części rośliny zawierają znaczną ilość kwasu szczawiowego. Powoduje on nieprzyjemny, kwaśny smak, a w większych dawkach jest ponadto szkodliwy dla zdrowia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis