Ciasto pomarańczowe ”na rauszu”

    Ciasto pomarańczowe ”na rauszu”

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Oto ciasto dozwolone od lat osiemnastu. Nie radzimy piec go na przyjęcia dla dzieci, chyba że będziemy je podawać wyłącznie rodzicom.

    Składniki
    ilość porcji: 1 tortownica (Ø 24 cm)

    • Ciasto
    • 3 jajka
    • 200 g masła
    • 200 g mąki
    • 200 g cukru
    • 1 żółtko
    • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • masło do nasmarowania formy
    • Polewa
    • 100 ml soku pomarańczowego
    • 75 ml likieru pomarańczowego
    • 125 g cukru
    • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Natłuścić dno tortownicy lub wyłożyć je papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180°C.
    2. Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę i odstawić w chłodne miejsce. Ucierać masło, cukier, wszystkie żółtka i skórkę pomarańczową przez 4–5 minut mikserem w misce, na puszystą masę.
    3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, i dokładać po jednej łyżce do masy jajecznej, ucierając. Dodać do ciasta pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    4. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać górną powierzchnię. Upiec w nagrzanym piekarniku, żeby zrobiło się złotożółte, a następnie wyjąć.
    5. Wymieszać składniki polewy. Gorące ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i skropić je polewą, a następnie rozprowadzić ją po całej powierzchni. Ostudzić ciasto i wyjąć z formy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ciasto cytrynowe ”na rauszu”

    Do polewy użyć soku cytrynowego, likieru cytrynowego i skórki cytrynowej zamiast z pomarańczy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis