Ciasto migdałowo-pomarańczowe

    Ciasto migdałowo-pomarańczowe

    27polubień
    1godz.55min.


    Zrobione przez 53 osoby

    Oto przepis dla osób, które nie lubią zbyt słodkich deserów o jednoznacznym smaku. W tym cieście nad słodyczą wyraźnie dominuje pomarańczowy aromat. Takie ciasto z podtekstem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 24 cm)

    • 2 pomarańcze (około 300 g)
    • 5 jajek
    • szczypta soli
    • 200 g cukru
    • 250 g mielonych migdałów
    • 2 łyżki płatków migdałowych
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Umyć gorącą wodą pomarańcze, obrać i grubo posiekać, usuwając pestki. Włożyć posiekany miąższ do garnka, dodać 1 łyżkę wody i dusić pod przykryciem przez 30 minut na słabym ogniu. Odstawić garnek, żeby zawartość ostygła.
    2. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Rozdrobnić całą zawartość garnka w mikserze. Oddzielić żółtka od białek. Zmieszać białka z solą i ubić na sztywną pianę. Dodać 100 g cukru i mocno ubijać jeszcze minutę.
    3. Ubić żółtka z resztą cukru na jasny, puszysty krem. Dodać mus pomarańczowy, mielone migdały i pianę z białek, wymieszać.
    4. Przełożyć ciasto do formy i wygładzić powierzchnię. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 50–55 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko ciemniało, po 30 minutach przykryć je folią aluminiową.
    5. Studzić ciasto w formie. Chłodne wyjąć i ostrożnie usunąć papier do pieczenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    bobette
    autor:
    20

    uwielbiam to ciasto,,, bardzo latwe,,, moja rada - dodaj wiecej wody do pomaranczy i pilnuj aby sie nie przypalily,,,, piane z bialek dokladaj do masy po 3-4 lyzki i delikatnie mieszaj,,, smacznego xxx - 08 sie 2011

    BeataMądry
    autor:
    2

    Czy piec to z termoobiegiem ? - 15 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis