Ciasto marmurkowe

    Ciasto marmurkowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jest nie tylko pyszne, ale również bardzo ładne. Podoba się zwłaszcza dzieciom. Osoby, które widzą je po raz pierwszy, zadają sobie pytanie, jak osiągnąć taki efekt. Oto przepis.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 230 g masła
    • 260 g cukru
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • 4 jajka
    • szczypta soli
    • 500 g mąki
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 160 ml mleka
    • 3 łyżki ciemnego kakao
    • masło i tarta bułka do przygotowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wnętrze formy nasmarować masłem i posypać tartą bułką.
    2. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Osobno zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Dolać 125 ml mleka i wymieszać na jednolitą masę.
    3. Do przygotowanej formy wyłożyć 2/3 ciasta.
    4. Do reszty ciasta dodać kakao, 2 łyżki cukru i 2–3 łyżki mleka. Dołożyć ciemną masę do formy.
    5. Włożyć widelec w ciasto i zamieszać obie, różniące się kolorem warstwy, żeby powstał marmurkowy wzór. Potem powierzchnię ciasta wygładzić i piec przez 60–70 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ciasto marmurkowe dla dzieci

    Przygotować ciasto jak w przepisie, lecz włożyć je do formy na babkę z kominem i upiec. Ochłodzone polać grubo polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. Pozwolić dzieciom ozdobić ciasto kolorowymi drażetkami czekoladowymi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis