Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min. ›
Gotowanie: 30min. ›
+1godz. chłodzenie ›
Gotowe w: 2godz.
- Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, soli, masła, cukru, jajka i cukru waniliowego. Uformować kulę i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Natrzeć formę masłem. Rozwałkować ciasto na placek. Wylepić wnętrze formy ciastem, formując brzeg wysokości 2 cm. Gęsto nakłuć widelcem ciasto, następnie chłodzić przez 20 minut.
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Ułożyć na cieście odpowiednio przycięty papier do pieczenia i nasypać nań grochu, żeby podczas zapiekania brzeg nie opadł. Piec przez 10–12 minut, następnie papier i groch usunąć.
- Zagotować mleko. Dodać cukier, kaszę i gotować jeszcze przez 3 minuty. Żółtka oddzielić od białek. Wrzucić żółtka do mleka i energicznie rozmieszać. Dodać otartą skórkę cytryny i brandy, a następnie sułtanki. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
- Umyć i odsączyć jagody, ostrożnie wymieszać z masą. Rozłożyć ją na spodzie z ciasta i wyrównać powierzchnię. Piec przez 15–20 minut.
Mililitry, szklanki, łyżki...
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
Domowy cukier waniliowy?
Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"
Dobra rada
Ciasto najlepiej podawać ze sztywno ubitą śmietaną. Kto zechce, może delikatnie zabarwić śmietanę kilkoma kroplami soku jagodowego.