Ciasto jagodowe z kremem grysikowym

    Ciasto jagodowe z kremem grysikowym

    1polubienie
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pulchna masa grysikowa oblewa soczyste, granatowe jagody – czy ktoś się jej oprze? Wszystko to spoczywa na pysznym spodzie z kruchego ciasta.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 250 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 125 g masła w kawałkach
    • 3–4 łyżki cukru
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • masło do nasmarowania formy
    • suszony groch do zapiekania spodu
    • Krem
    • 500 ml mleka
    • 125 g kaszki manny
    • 3–4 łyżki cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 2 łyżki brandy lub rumu
    • 2 łyżki sułtanek
    • 500 g jagód

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, soli, masła, cukru, jajka i cukru waniliowego. Uformować kulę i włożyć na 30 minut do lodówki.
    2. Natrzeć formę masłem. Rozwałkować ciasto na placek. Wylepić wnętrze formy ciastem, formując brzeg wysokości 2 cm. Gęsto nakłuć widelcem ciasto, następnie chłodzić przez 20 minut.
    3. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ułożyć na cieście odpowiednio przycięty papier do pieczenia i nasypać nań grochu, żeby podczas zapiekania brzeg nie opadł. Piec przez 10–12 minut, następnie papier i groch usunąć.
    4. Zagotować mleko. Dodać cukier, kaszę i gotować jeszcze przez 3 minuty. Żółtka oddzielić od białek. Wrzucić żółtka do mleka i energicznie rozmieszać. Dodać otartą skórkę cytryny i brandy, a następnie sułtanki. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
    5. Umyć i odsączyć jagody, ostrożnie wymieszać z masą. Rozłożyć ją na spodzie z ciasta i wyrównać powierzchnię. Piec przez 15–20 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Ciasto najlepiej podawać ze sztywno ubitą śmietaną. Kto zechce, może delikatnie zabarwić śmietanę kilkoma kroplami soku jagodowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis